Jazzissimo: Archie Shepp 1/3

12. září 2013

Americký saxofonista Archie Shepp (1937) zamířil postupem doby od free jazzu a marxismu směrem k otevřenému mainstreamu a k obezřetné názorové toleranci. Od poloviny osmdesátých let žije střídavě ve Francii a v Americe. Průběžně koncertuje, nahrává a učí historii hudby na univerzitě.

V roce 1962 zavolali Karla Velebného na výbor tehdejšího Československého svazu mládeže, kde mu funkcionář oznámil, že SH Quartet dostal čest reprezentovat socialistickou kulturu na sjezdu Federace demokratické mládeže a studentstva (SFDMS) v Helsinkách. Karel se tehdy z účasti svého souboru vyvlékl památným způsobem: s tváří Bustera Keatona uvedl, že jsou skupina komorního jazzu a vystupovat mohou jen v malých prostorách, navíc jeho osobně, jakmile se ocitne uprostřed většího počtu lidí, okamžitě rozbolí břicho – na což má od lékaře papíry.

02959717.jpeg

Diametrálně jinou životní zkušenost měl Velebného kolega Archie Shepp, který jako pětadvacetiletý levicový aktivista na sjezd v Helsinkách dorazil. Zahrál si tu s trumpetistou Billem Dixonem a u přítomných sovětských mládežnických činovníků našel podporu v oponentuře vůči americkému departmentu – vzápětí navštívil SSSR. O rok později nahrál v Kodani dodnes populární desku The House I Live In se švédským barytonsaxofonistou Larsem Gullinem, katalánským nevidomým klavíristou Tete Montoliuem a dánskou rytmikou – Axelem Rielem a Niels-Henning Ørsted Pedersenem.

Nedlouho předtím ale přeci jen došlo k setkání Archieho Sheppa s Karlem Velebným, které se v Helsinkách nekonalo. Ke všeobecnému překvapení stanul černošský saxofonista jednoho večera ve dveřích Divadla Spejbla a Hurvínka a vzápětí vypuknul spontánní jam session s Velebného skupinou SHQ (Velebný – vibrafon, Jan Konopásek – barytonsaxofon, Milan Pilar – kontrabas, Pavel Polanský – bicí). S odstupem dvaačtyřiceti let J. Konopásek nečekané setkání komentoval slovy: „Měl s sebou barytonsaxofon, a tak jsme vařili na dva barytony.“ Tajemství této návštěvy v Divadle S+H lze vysvětlit snadno. Sheppa přivedl Velebného přítel, americký režisér animovaných filmů Gene Deitch, který od počátku šedesátých let bydlel v Praze.

Archie Shepp / Lars Gullin Quintet: The House I Live In:

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.