Jazzcafé - Soutěž s kartami!

24. květen 2016

Zašlou slávu restaurací a kaváren, ve kterých nebývaly vzácností kulečníkové stoly a kde obsluha přinesla hostům na požádání balíček karet, připomenou ve druhém květnovém Jazzcafé jazzmani hravých povah.

* Pořad Jazzcafé Aleše Bendy se soutěží na konec vysíláme vždy 2. a 4. středu v měsíci na Vltavě od 17:45, aktuálně 25. 5. 2016.

Hned v úvodu programu vytáhne zpěvačka Beryl Bryden na spoluhráče z Pražského Dixielandu eso z rukávu písničkou Ace In the Hole. Lekci ve zručném míchání karet poskytne v nahrávce vlastní skladby Shuffle Twist tenorsaxofonista Gene Ammons. Velký znalec a náruživý hráč mariáše Karel Velebný nepovažoval za nutné vysvětlovat, co to znamená držet v ruce krále a dámu stejné barvy, zatímco Bill Evans o tom v písničce Kings And Queens hraje a zpívá. Nejeden jazzman podlehl iluzi, že byl obdařen úžasným talentem pro hru zvanou poker a že v ní s párem králů oblafne protivníky jako Larry Carlton ve skladbě A Pair Of Kings. Pamětníci tvrdí, že Billie Holiday obehrávala na zájezdech členy kapely Counta Basieho v kostkách. Protože mezi poraženými tehdy nebyl Eddie „Lockjaw“ Davis, přirostly mu vrhcáby k srdci, o čemž vypovídá nahrávka jeho skladby Three Deuces. „Zamíchej karty, najdi žolíka. Tahle drsná hra není pro děti, musíš se rozhodnout co sebrat, jak hrát, co vsadit a kdy blufovat“. To jsou slova muzikálové písničky Politics And Poker, kterou zpívá skupina The Hi-Lo’s, po které vyloží trumpetista Humphrey Lyttelton se svou kapelou na stůl v Jazzcafé Royal Flush neboli Královskou postupku. Jazzmani si mohou v hernách dovolit blafovat, ba i podvádět, ale na pódiu by měli ctít zásadu „nehraj při hraní“. Trey Of Hearts neboli Srdcová tercka Thada Jonese je jazzovou kartou, se kterou hráči septeta Counta Basieho tuto podmínku v závěru programu Jazzcafé bezvýhradně splní.

Před závěrečnou ukázkou bude hostům položena kontrolní otázka. Posluchači, kteří na ni pošlou esemeskou na číslo 736 304 030 třetí a pátou správnou odpověď, vyhrají jazzové CD a výtisk časopisu Xantypa.

autor: Aleš Benda
Spustit audio