Jazzcafé – Soutěž!

10. únor 2016

Monkův znělkový aperitiv pozve posluchače Vltavy na malé Mardi Gras až ve středu, protože o „Tučném úterý“ byl v Jazzcafé zavírací den. Někteří neworleánští muzikanti a zpěváci se ale rozhodli, že v tomto podniku zahrají bez ohledu na konec masopustu o den později.

*Vysíláme ve středu 10. 2. 2016 od 17:45

Pozvánku na Mardi Gras v New Orleansu pošlou nahrávkou písničky Go to the Mardi Gras bratři Aaron a Art Nevillové, které přitom doprovodí muzikantský výkvět rodného města. Poté se ve svém songu It's a New Orleans Thing ujme role zasvěceného průvodce městem pianista Allen Toussaint. Z městské části Treme pak připochoduje kapela trumpetisty Kermita Ruffinse, která vyvolá masopustní rozjařenost účastníků průvodu skladbou Treme Second Line. Na Mardi Gras si přijdou na své nejen milovníci neworleánských hudebních tradic, ale také milovníci vyhlášené kreolské kuchyně. Preservation Hall Jazz Band připraví hostům Jazzcafé vyhlášenou specialitu, kterou je pravá Jambalaya. Asistovat přitom budou bluegrasoví kolegové, které vede kytarista, banjista a zpěvák Del McCoury. Malebné jižanské město připomínající starou krajku přivítá sklenkou vína rozesmátou tvář. Takový je New Orleans, o kterém zazpívá Dee Dee Bridgewater. Mardi Gras v New Orleansu je spontánní oslavou radosti ze života, svátkem, kdy se každý může vydovádět dle své libosti, o čemž svědčí skladba Do Whatcha Wanna v podání kapely Rebirth Brass Band. Dobu a atmosféru karnevalu přiblíží zpěvák Al Johnson v písni Carnival Time.

Před závěrečnou skladbou Ash Wednesday, kterou Harry Connick Jr. hostům Jazzcafé připomene, že Popeleční středou končí masopust a začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst, bude hostům položena kontrolní otázka. Posluchači, kteří na ni pošlou esemeskou na číslo 736 304030 první a třetí správnou odpověď, vyhrají jazzové CD a výtisk časopisu Xantypa.

autor: Aleš Benda
Spustit audio