Jazz au Chellah. Když za jazzem, tak do Maroka

20. listopad 2019

Za uplynulých čtyřiadvacet ročníků se marocký festival Jazz au Chellah proměnil z komorní přehlídky převážně pro diplomaty v pětidenní akci, kterou denně navštíví až 1400 diváků. Nasajte její atmosféru v reportážním vydání pořadu Svět jiné hudby.

Cíl festivalu, který spoluorganizuje v hlavním městě Rabatu marocké ministerstvo kultury a Evropská unie, zůstal od počátků stejný. Hostí různé odnože evropského jazzu a zprostředkovává setkání evropského jazzu s marockou hudbou. Každý rok se přitom snaží přinést také nějakou změnu. Letos třeba dal program významný prostor jazzovým muzikantkám.

„V marocké dramaturgii se snažím každoročně představovat také marocké muzikanty, kteří žijí v Evropě. Letos je to Rhani Krija, momentálně žijící v Kolíně nad Rýnem, perkusista Stinga, natáčel s Al DiMeolou nebo s Herbiem Hancockem. Nebo Alaa Zouiten, hráč na oud, který momentálně působí v Berlíně.

Čtěte také

Pro domácí publikum je to zážitek vidět a slyšet, co tito muzikanti dělají. V programu máme tradičně nastupující generaci gnawa music, letos ztělesněnou hráčem na guimbri a zpěvákem Mehdim Nassoulim,“ přibližuje dramaturgii festivalu jeho zakladatel Majid Bekkas. Posledních deset let hudební směřování přehlídky koriguje společně se svým evropským kolegou Jean-Pierrem Bissotem.

Festival tradičně vyráží také do veřejného prostoru, mimo areál Chellahu, starobylé nekropole, která pamatuje Římany i Féničany.

Organizátoři letos připravili koncert v tramvaji s lucemburským saxofonovým kvartetem Saxitude a do programu poprvé začlenili i mistrovské kurzy se zaměřením na perkuse, saxofon a klavír. „V minulosti jsme organizovali také koncerty v nemocnici a ve vězení. Letos na to není prostor, ale věřím, že se k tomu v příštím roce vrátíme,“ říká Bekkas.

Portugalské trio TGB na pódiu v Chellahu

Ve Světě jiné hudby zazněly vedle rozhovorů a autentických terénních nahrávek také ukázky z desek vybraných protagonistů letošního ročníku: maďarsko-belgické kapely Next.Ape, kvarteta African Jazz Roots francouzského bubeníka Simona Gouberta a senegalského hráče na koru Ablayeho Cissoka, francouzské flétnistky se syrskými kořeny Naïssam Jalal, portugalského tria TGB, marockého hráče na oud Alaa Zouitena a španělské zpěvačky a saxofonistky Evy Fernández.

Spustit audio

Související