Jaroslav Krček/Jaroslav Pelikán: Hledání pravdy

21. květen 2024

Kompaktní disk s díly současných skladatelů Jaroslava Krčka a Jaroslava Pelikána. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Album uzavírá kantáta Pravda o pravdě Jaroslava Krčka, jejíž literární předlohu Jaroslav Krček našel v básni Hanse Sachse. Krčkova kantáta má pozoruhodnou dramaturgii. Pět sólových ženských hlasů ztělesňuje Pravdu, která rozmlouvá se čtyřmi elementy. Jednotlivé party ztvárnily Markéta Klaudová, Kristýna Fílová, Tamara Morozová, Lucie Hilscherová a Marie Svobodová, roli vypravěče ztvárnil basbarytonista Jiří Miroslav Procházka. Je to skladba velmi dramatická, která se žene neúprosně kupředu. Provází ji drsnější zvuk a vynikající pěvecké podání všech interpretek. Také orchestr L´Armonia Terrena pod muzikálním vedením Zdeňka Klaudy ukázal, jak vypadá zanícená interpretace s obrovským osobním vkladem. Album Hledání pravdy je jedním z nejpřístupnějších titulů se skladbami současných autorů, které okouzlí po hudební, myšlenkové a interpretační stránce. (…)

Spustit audio

Související

  • Hudba pro Prahu

    Skladby věnované Praze a její mytologii jsou na této nahrávce řazeny v zajímavém kontextu, který počítá s příležitostnými i nadčasovými prvky. Hodnocení připravil M. Bátor.

  • Jiří Bárta & Terezie Fialová: Janáček

    Nová janáčkovská nahrávka violoncellisty Jiřího Bárty a klavíristky Terezie Fialové. Vedle známých skladeb se na ní můžeme setkat s méně známými díly hukvaldského génia.

  • Metamorfózy

    Nová deska Pražských komorních sólistů pod vedením dirigenta Radka Baboráka. Hodnocení připravil Milan Bátor.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.