Hudba pro Prahu

7. květen 2024

Nahrávka dirigenta Tomáše Braunera a Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Skladby věnované Praze nebo její mytologii jsou na této nahrávce řazeny v zajímavém kontextu, který počítá s příležitostnými i nadčasovými prvky. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Tomáš Brauner s Pražskými symfoniky připravil album, které si vybralo skladby nesmírně kontrastní. Příležitostné, pohádkové, vlastenecké, odlehčené i prostoupené tradičně národními motivy. Orchestr pod Braunerovou taktovkou našel bez větší námahy sílu k osobně motivovaným výkonům. Paleta orchestrálních barev není stereotypní, ale mění se s ohledem na konkrétní charakteristiku jednotlivých skladeb. Je slyšet, že Brauner je skvělý praktik, který dokáže vystihnout širokou škálu emocí: od v podstatě užitkové fanfáry až po monumentální hudební epos o Praze, jejíž sláva se kdysi dotýkala hvězd. Je to vydařené album, které se dívá do hudební minulosti současným pohledem. (…)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.