Jaroslav Hašek: O upřímném přátelství

4. listopad 2020

Viktor Preiss čte povídku českého spisovatele, novináře, humoristy a mystifikátora Jaroslava Haška. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Viktor Preiss
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Vít Vencl
Natočeno: v roce 2014

Jaroslav Hašek (1883–1923), před první světovou válkou jeden z hlavních představitelů pražské umělecké bohémy, se prosadil jako pohotový žurnalista a autor drobných povídkových próz, črt a nesčetných humoresek. Každá z nich už v prvních větách nabízí groteskní úhel pohledu na jinak běžné věci každodenního života.

Někdo už má v životě takovou slabost, že když potká svého známého, zve ho k sobě co nejupřímněji v prvním návalu jakéhosi rozněžnění...
Jaroslav Hašek: O upřímném přátelství

Pod vlastním jménem i pod mnoha pseudonymy přispíval do různých satirických či zábavných časopisů a denních listů, proslavil se románem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.