Janáčkovo Brno 2004 (21. 1. - 5. 2. 2004)

20. leden 2004

K životu a tvorbě skladatele Leoše Janáčka se letos váží dvě jubilea - 150. výročí jeho narození a 100. výročí premiéry opery Její pastorkyňa, která byla poprvé uvedena 21. ledna. Na toto datum připadá také zahájení mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovo Brno 2004.

Po slavnostním zahajovacím aktu, na kterém budou Janáčkovou nadací předány ceny mezinárodní skladatelské soutěže o Jubilejní cenu Leoše Janáčka, otevře první festivalový večer premiéra nové inscenace opery Její pastorkyňa v koprodukci vídeňské Státní opery a Janáčkovy opery Národního divadla v Brně. V průběhu šestnácti dnů bude na jevišti Národního divadla v Brně uvedeno kompletní skladatelovo jevištní dílo, tj. všech devět oper (Šárka - koncertně Moravská filharmonie Olomouc, Počátek románu - Komorní opera Hudební fakulty JAMU, Její pastorkyňa - ND Brno, Osud - koncertně ND Praha, Výlety páně Broučkovy - ND Praha, Káťa Kabanová - ND Brno, Slovenské národní divadlo, Příhody lišky Bystroušky - ND Brno, Opera Theatre Copany Dublin, Věc Makropulos - ND Brno, Z mrtvého domu - ND Brno) a folkloristické taneční pásmo Rákoš Rákoczy v podání Komorní opery Hudební fakulty JAMU (v jednom večeru s uvedením málo uváděné opery Počátek románu). Některá díla budou v rámci festivalu uvedena dvakrát v provedení dvou různých operních souborů, takže diváci budou mít možnost srovnat různá inscenační a hudební nastudování.

Leoš Janáček

Kromě operních představení mohou návštěvníci festivalu zhlédnout 3. února baletní večer. Balet pražského Národního divadla předvede Sinfoniettu a Návrat do neznámé země v choreografii Jiřího Kyliána, Pražský komorní balet vystoupí s choreografií Petra Zusky na hudbu Janáčkovy Sonáty pro housle a klavír.

Leoš Janáček: Osud

Program festivalu je navíc doplněn o tři koncerty z Janáčkova komorního, sborového a orchestrálního díla. Na komorním koncertu zazní v podání souboru Arditti Quartet 1. a 2. smyčcový kvartet ("Z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty" a "Listy důvěrné") a také dva smyčcové kvartety Bély Bartóka. Na sborovém koncertu předvede dětský pěvecký sbor Kantiléna díla Královničky, Lidová nokturna a Říkadla, Pražský filharmonický sbor vystoupí s Janáčkovými liturgickými skladbami. Celý festival uzavírá orchestrální koncert, který bude řídit Sir Charles Mackerras. Zazní na něm dvě Janáčkovy nedokončené skladby Dunaj a houslový koncert Putování dušičky a dále Glagolská mše.

Mezinárodní festival Janáčkovo Brno 2004 je součástí projektu Česká hudba 2004.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.