Jana Knitlová: Pořádek, který budí strach i dnes

21. červen 2022

Jdu na testy a všechno se ve mně svírá: co když neprojdu? Už jen barva vlasů není zcela vyhovující. A co barva očí, pigmentace, stavba těla? To vše bude podrobeno výzkumu, který se nedá ošidit. Když se mladí muži chtěli vyhnout vojně, pomohlo někdy šikovné sebepoškození nebo známý na psychiatrii.

Tady ale mají naopak šanci jen zcela zdraví, jinak skončí ve skupině římská pět, což znamená likvidace. Spadám do kategorie východoevropských „národních kmenů“, mohu tedy v rasovém hodnocení dosáhnout maximálně římské trojky.

Čtěte také

Jako dlouhonohá blondýna bych se snad mohla stát součástí přenárodněného českého prostoru a zůstat v německé Praze, přebudované na srdce nové Říše, sahající od nejzápadnější Evropy až po celý okupovaný jih a východ. Já ale dosáhnu maximálně na stupeň IV., což znamená otrockou práci pro vyšší rasu. Tak to vyplývá z přísně vědeckých materiálů, které byly podkladem pro dalekosáhlé plány zastupujícího říšského protektora, Reinharda Heydricha.

Zdatný workoholik se ujal své funkce v září 1941 a okamžitě začal naplno pracovat na rozvinutí a realizaci záměrů, s nimiž do Prahy přijel. Už v jeho nástupním projevu 2. října 1941 v Černínském paláci zaznělo: „Českomoravský prostor se nesmí ponechat v takovém stavu, který by vůbec umožňoval Čechům tvrdit, že je to jejich prostor“, „českou verbež je nutno poněmčit“. Rozumí se jen tu vyhovující část – s nevhodnými se prostě nepočítá. Tak jako s Židy, jejichž první transport odjel z Prahy – Bubnů brzy po Heydrichově nástupu. Do Polska, Terezín ještě nebyl připraven.

Čtěte také

Čistící akci spustil Heydrich i na pražské německé univerzitě, kterou muselo okamžitě opustit 58 židovských pedagogů. Ve válečné německé Karlově univerzitě, sídlící v budovách zavřené české Univerzity Karlovy, pak začal s velkorysým budováním střediska rasové vědy s týmy špičkových specialistů, kteří se komplexně zabývali naukou o budoucím uspořádání nové Říše.

Vědecké síly zapojil i do práce pro dokonalý policejní systém v protektorátu. Nic neponechal náhodě, vše dokonale zapadalo do soukolí, které mělo rozdrtit sebemenší snahu o narušení nacistických plánů na postupné ovládnutí světa. Pracovitý říšský protektor si přitom v lednu 1942 našel čas i na návštěvu německého letoviska ve Wannsee, kde představil plán nové technologie masového zplynování lidí. Za 20 měsíců, kdy byl u moci, toho stihl až neuvěřitelně mnoho. Co vše by nás čekalo, kdyby jeho život neskončil následkem útoku parašutistů 27. května 1942!

Čtěte také

Na výstavu Nový světový pořádek k 80. výročí této události, se mi moc nechtělo. Dávno předtím, než kobyliskou „Heydrichovu“ zatáčku pohltila nová silnice, nás tam několikrát vzal táta, aby nám na místě vylíčil, k čemu tam tehdy došlo i to, co jako pomsta následovalo. Znala jsem Sequensův film Atentát i publikovaná svědectví příbuzných, jejichž blízcí byli zavražděni za pomoc, kterou výsadkářům poskytli.

Nakonec jsem tam šla – a dokonce dvakrát, když napoprvé jsem ani zdaleka nepobrala vše, co expozice prostřednictvím dobových materiálů a objektů, projekcí, fotografií, map a audiokomentářů nabízí. Co všechno jsem si doteď neuvědomovala! Až díky inspirovanému scénáři výstavy i jeho výborné realizaci se mi jednotlivé momenty té doby propojily v hrůznou skládanku. Už umístění expozice v Univerzitě Karlově, kde se vědecky plánovala budoucnost, patřící jen té nejvyšší – německé – rase, mluví samo za sebe. A z portrétů vynikajících vědců, kteří své tvůrčí síly projektu propůjčili, jde mráz po zádech. Včetně faktu, že se většina z nich dožila vysokého věku ať už v Evropě nebo za mořem.

Čtěte také

Výstava v Křížové chodbě Karolina je dokladem toho, že lze návštěvníky vtáhnout do historie inspirovaně a neotřele. Když ji její pořadatelé – Památník ticha ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a dalšími třinácti institucemi připravovali, netušili, že vinou událostí posledních měsíců dostane ještě další rozměr. Koho by napadlo, že i v 21. století budeme v Evropě svědky zvěrstev, srovnatelných s těmi před osmdesáti lety. Nebezpečí jde ale tentokrát opačným směrem – z východu na západ.

I proto je důležité, aby se zážitek z multimediální expozice dotkl co nejvíce lidí napříč generacemi. Otevřena je denně do 28. srpna.

autor: Jana Knitlová
Spustit audio