Jan Weiss: Mistr vysokého věku

30. listopad 2017

Utopická povídka, poeticky harmonizující problém stáří. On-line k poslechu do středy 6. prosince 2017.

Sci-fi žánr je výraznou stálicí literární scény. Za jednoho z jeho průkopníků je považován i ministerský úředník a prozaik Jan Weiss. Nejprve studoval ve Vídni práva, ale se začátkem první světové války musel narukovat na ruskou frontu. Hned v roce 1915 byl u Tarnpolu zajat a několik dalších let prožil po zajateckých táborech. Později se přidal k československým legiím, kde začal psát.

Po svém návratu do Československa a působení na ministerstvu veřejných prací se začal věnovat pouze literatuře. První povídky vydával už ve 20. letech časopisecky. Pak následovalo několik knih, které jsou dodnes považovány za stavební kameny žánru sci-fi, jako například román Dům o tisíci patrech.

Sci-fi prvky má i povídka nazvaná Mistr vysokého věku o muži, který loni oslavil 199. narozeniny. Vyšla ve sbírce Bláznivý regiment už v roce 1930.

Účinkuje: Ota Sklenčka

Režie: Petr Adler
Natočeno v roce 1982.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.