Jan Vladislav: Příběhy

16. červenec 2011

Nositel mnoha ocenění (včetně francouzského Řádu umění a literatury, českého Řádu T. G. Masaryka nebo Státní ceny za překladatelské dílo) Jan Vladislav (1923 – 2009) byl básník, překladatel a esejista. Na jeho profesním i osobním životě se silně podepsaly dva totalitní režimy, ale Jan Vladislav dokázal si s nimi nijak nezadat. Prostřednictvím vltavského Světa poezie se můžeme seznámit s poslední nevydanou sbírkou veršů neokázalého básníka s názvem Příběhy.

V roce 1948 byl Jan Vladislav z politických důvodů vyloučen z pražské univerzity, patřil k prvním signatářům Charty 77, v roce 1981 byl donucen k emigraci a žil ve Francii, ze které se po pádu komunismu natrvalo vrátil do Prahy. Krom vlastních básnických knih, překladů, adaptací z mnoha jazyků a esejisticky laděných knih publikoval také obsáhlé deníky. Svoji poslední básnickou sbírku „Příběhy“ ale za svého života již nestačil publikovat a ta zůstala v rukopise. Nicméně několik měsíců před smrtí poskytl Jan Vladislav rukopis sbírky literární redakci Českého rozhlasu 3-Vltava, sám řadu básní načetl a tak mohl vzniknout tento pořad. Autor vznik sbírky okótoval lety 1997 až 2006 a v básních můžeme číst, jak se dějiny literatury proplétají s autorovými osobními příběhy.

V režii Hany Kofránkové své verše čte sám autor a listování v poezii Jana Vladislava připravil Miloš Doležal.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.