Jan Vladislav: Dopis o poezii

14. leden 2023

Zamyšlení nad smyslem umělecké tvorby ze souboru Pařížský zápisník 81/89. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Kvíz
Připravil: Rudolf Matys
Režie: Jan Tůma
Natočeno: 1993

Právě dnes si připomínáme sté výročí narození básníka a překladatele Jana Vladislava. Narodil se 15. ledna 1923 ve slovenském Hlohovci, kde byl jeho otec, bývalý legionář, poštovním úředníkem. Na Slovensku rodina žila až do roku 1939.

Do rodného městečka se Jan Vladislav vrací v dnešní povídce Návraty, domovy ze souboru drobných próz z autorovy pozůstalosti Lidský los. V mnohém má tento text blízko k jiné zde zařazené próze - Galgócz MDCLXXXIII (galgóc 1683), ve které před námi Vladislav rozprostírá mapu Hlohovce plnou dětských objevů, zážitků a dobrodružství. Próza Návraty, domovy je bolestnějším návratem. Autor vzpomíná na svou cestu v padesátých letech, kdy se byl podívat ve Staré Turé, kde s rodiči bydlel od svého desátého do šestnáctého roku, a léty v mnohém proměněném rodném Hlohovci.  

Čtěte také

Básník a překladatel Jan Vladislav (1923-2009) byl významnou osobností českého a posléze i exilového kulturního života. Překládal z angličtiny, francouzštiny, italštiny, němčiny, rumunštiny, ruštiny a ukrajinštiny, přeložil díla Williama Shakespeara, Danteho, Henriho Michauxe nebo T. S. Eliota. Vladislav byla také autorem řady knih pro děti. Pro české čtenáře převyprávěl řadu pohádek z různých koutů světa. V druhé polovině sedmdesátých let založil významnou samizdatovou edice Kvart. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77. Na počátku 80. let byl komunistickým režimem donucen k emigraci.

Řadu let pak žil ve Francii. V exilu se mimo jiné spolupodílel na vzniku Československého dokumentačního střediska nezávislé literatury. Zpátky do Prahy se Jan Vladislav znovu vrátil až šest let před svou smrtí v roce 2003.  

autor: Rudolf Matys
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.