Jan Skácel: Cesta k nám

7. únor 2022

K základním pilířům moravské literatury − smíme-li užít tohoto vymezení − patří nepochybně básník Jan Skácel. Rodák z jihomoravských Vnorov a později trvale usazený v Brně, ve své básnické tvorbě osobitě vyvolával svoji „venkovanskou zkušenost“ − ve vnímání lidského života na pozadí archetypálního rytmu světa i jako nostalgické ohlížení za minulostí. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Josef Somr, Radim Vašinka, Martin Stropnický
Připravila: Karolína Jirkalová
Hudba: Zuzana Lapčíková
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 2002

Náš Souzvuk, který nese příznačný název „Cesta k nám“, vede venkovskou i městskou poezií Jana Skácela, aby se v závěrečných verších vrátil na venkov − do Kunštátu na Moravě.

A náhle jsme tu navěky…
Moravské zemské muzeum připomíná život a dílo Jana Skácela (1922–1989) výstavou, která návštěvníkům představí dobové fotografie, autorovy publikace, ukázky rukopisů, ocenění, bibliofilií, několik originálních personálií a také – a hlavně básníkovy osobité verše.
Výstava je k vidění od 9. 2. do 24. 4. 2022 v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu v Brně.

autor: Karolína Jirkalová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.