Jan Lata, rektor Ostravské univerzity

16. říjen 2015

Dobře utajená univerzita. To si o „své“ škole myslí rektor Ostravské univerzity prof. Jan Lata. Málo se o nás ví, říká nespokojeně a chystá se to změnit.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Jak? I o tom jsme mluvili v páteční Telefonotéce, kterou jsme vysílali z ostravského rozhlasového studia. Čím se zvyšuje prestiž univerzity, jak může ostravská lékařská fakulta konkurovat lékařským fakultám s dlouhou tradicí? Jaký má Jan Lata vztah k městu, do kterého už řadu let dojíždí z Brna?

Jan Lata vystudoval medicínu a ve druhé polovině 80. let působil jako lékař specialista v General Hospital Al Agailat v Libyi. V 90. letech absolvoval studijní pobyty v Nizozemsku, Francii a USA. V roce 2001 se na Masarykově univerzitě habilitoval v oboru vnitřní lékařství a v roce 2006 byl v tomto oboru jmenován profesorem.

Je zakladatelem a předsedou správní rady nadačního fondu Pro Panacea, držitelem několika významných ocenění v oblasti hepatologie a portální hypertenze. Je také členem České hepatologické společnosti, American Association for the study of liver diseases, České gastroenterologické společnosti a vědeckých rad Ostravské univerzity i Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Když má kdy a kde, hraje golf, poslouchá muziku a velmi se zajímá o současnost a budoucnost Ostravy.

O medicíně, o studiu a o studentech, ale i o hudbě, literatuře a divadle si s Janem Latou povídala Eva Lenartová.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: ele
Spustit audio