Jan Kořínek – Zjevení z baroka

Pásmo o významném českém prozaikovi barokní doby, autoru kronikářských análů z dějin Kutné Hory, připravil bohemista Alexandr Stich. Poslouchejte on-line týden po odvysílání.

Literární pásmo pojednává o českém prozaikovi barokní doby, autoru kronikářských análů z dějin Kutné Hory. Historik a česky a latinsky píšící básník Jan Kořínek (1626 Čáslav – 1680 Praha) vstoupil roku 1641 do jezuitského řádu a vystudoval filozofii. V řádových službách pobýval na různých místech Čech, Moravy a Slezska, nejdéle v Kutné Hoře. Přátelsky se sblížil s Bohuslavem Balbínem, který Kořínka inspiroval k napsání historického spisu Staré paměti kutnohorské (1675). Vzniklo dílo sahající od nejstarších lokálních pověstí až po rok 1614. Jde o univerzální, mnohovrstevné dílo s výraznými uměleckými ambicemi, popisující v širokém záběru duchovní i materiální život v slavném hornickém městě. Každá z dvaceti kapitol je označena jako „handštán", tedy vzorek rudy z dolu, jehož smyšlený název symbolizuje vždy obsah a smysl kapitoly.

Pořad připravil bohemista Alexandr Stich (1934–2003), který byl editorem knižní podoby Kořínkových Starých pamětí kutnohorských (Česká knižnice 2000). 

Účinkují: Rudolf Kvíz, Miloš Hlavica a Milan Neděla

Připravil: Alexandr Stich
Režie: Jan Tůma

Natočeno v roce 1993. 

autor: Petr Turek
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.