Jan Jandourek: Všichni žijeme pod sopkou

26. červenec 2019

Není celkem nijak překvapující, že vybuchující sopka je považována za poměrně nebezpečnou část planety. Chrlí extrémně horkou lávu, vystřeluje balvany a vynese do atmosféry dusivý popel.

Ale co sopky, které nevybuchují? Mohou být také nebezpečné? Takto se ptá jeden článek v proslulé Encyklopedii Britannica.

Sopky mohou být nebezpečné, i když nevybuchnou, dozvídáme se, ale v závislosti na stavu sopky existují různé úrovně rizika. Sopky známe aktivní, které nevybuchly v posledních 10 000 letech a spící, což jsou aktivní vulkány, které mají potenciál, aby znovu vybuchly. Pokud k něčemu takovému nedošlo v posledních 10 000 letech, je nepravděpodobné, že by se to opakovalo. Považujeme je za vyhaslé.

Lidé ovšem žijí i v okolí sopek aktivních, byť vědí, že se mohou kdykoli probudit. Většinou na to ale nemyslí, protože vzhledem ke krátkosti lidského života nečekají, že by je potkalo to samé, jako obyvatele nějakého antického města. Kdyby se to ale náhodou stalo, bylo by to velmi nepříjemné.

Ve skutečnosti existuje mnoho měst, jako je Neapol a hlavní město Ekvádoru Quito, které jsou v těsné blízkosti aktivní sopky. Dnes sice může přijít varování dříve, než za starých časů, ale i tak by nejspíš pokus evakuovat Neapol přinesl zmatek a výbuch pak ztráty, které si nechceme představovat.

To jsou přírodní jevy, s kterými nemůžeme mnoho udělat. Slovo výbuch ale používáme i v přeneseném smyslu. Je tu třeba společenská exploze, revoluce nebo občanská válka v nějaké relativně blízké zemi.

V novinách to všechno vypadá jako dění v nějakém jiném světě, ale je dobré si uvědomit, že zvláště směrem na východ máme oblasti, do kterých je možné dojet za jeden nebo dva dny autem. Kdyby se cokoli stalo, máme najednou cizí svět před svým prahem.

Kdo pracuje v médiích, tak ví, že lidé se o dění v zahraničí zajímají méně než o události doma. Pokud náhodou nejde o Lady Dianu nebo zvláště velký teroristický útok. Ve skutečnosti se svět už natolik zmenšil, že se nás týká velmi mnoho věcí.

Když se někdy používá výrok, že mávnutí motýlích křídel na opačném konci světa může zapříčinit hurikán v Americe, protože jevy mohou cestou nabírat na nečekané intenzitě, co potom nějaká válka kousek od nás?

Jsme na tom podobně jako lidé pod sopkou. Včera to bylo ještě dobré a dnes můžeme být na útěku. Problémy amerických hypoték postihly ekonomiku celého světa. Arabské jaro celou Evropu. Sotva dokážeme předvídat, co všechno se může stát. První světovou válku nikdo nečekal. Koho by na začátku napadlo, že na podzim nebude všechno hotové? Příznaky byly, ale nikdo si jich nevšímal. Možná by bylo lepší ty zprávy ze světa, který není tak daleko, přece jen číst.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio