Jan Jandourek: Maradonova církev

26. květen 2021

Možná si myslíte, že už jste slyšeli všechno. Jedna věc vám ale nejspíš unikla. V pestrém světě náboženství a hnutí a všelijakých duchovních směrů je jedna víra obzvláště exotická. Jmenuje se Iglesia Maradoniana, Maradonova církev. Je to náboženství, které vytvořili fanoušci zesnulého argentinského fotbalisty Diega Maradony.

Církev je to poměrně mladá, jinak tomu ani být nemůže. Byla založena 30. října 1998 v den Maradonových 38. narozenin ve městě Rosario v Argentině třemi fanoušky. Pak se začala šířit. Jak se na náboženství sluší, byl zaveden i nový letopočet, který se počítá od Maradonova narození.

Čtěte také

Nejde to pochopitelně ani bez desatera přikázání. Ta zní takto:

Míč se nikdy nezašpiní.

Miluj fotbal nade vše.

Vyznávej bezpodmínečnou lásku k Diegovi a krásu fotbalu.

Braň argentinský dres.

Šiř zprávy o Diegových zázracích po celém vesmíru.

Uctívej chrámy, kde hrál, a jeho svaté dresy.

Neprohlašuj Diega za člena žádného týmu.

Hlásej a šiř zásady Maradonovy církve.

Udělej si z Diega své druhé jméno

Pojmenuj svého prvního syna Diego

Čtěte také

Ne všichni Argentinci nové náboženství vítají, protože mnozí si myslí, že fotbalistova drogová minulost z něj nedělá zrovna národního hrdinu. Jenže to na mnoho lidí nezapůsobí. Měli jsme ostatně v antice různá božstva a bylo to s nimi ještě horší.

I iracionální jevy mají ale nějaké vysvětlitelné pozadí. Fotbal má v Jižní Americe obrovský význam ze tří důvodů. Zavedli ho Britové a tak měla hra světovou prestiž. Jihoameričané se ho naučili hrát a ovládli různé finty, které údajně vyhovují jejich tělesné stavbě. A nakonec to byla činnost, které této části světa přinesla pozornost, kterou si jinak nezískala. Nikdo neztělesňuje tento proces tak jako Diego Maradona. Lidé bývali zbožšťováni za mnohem pochybnější činnosti, než je fotbal.

Čtěte také

Zbožštění má ale jeden problém. Je to taky břemeno, které lidský smrtelník nemůže unést a to se nakonec stalo i bohovi této části planety. Božskou sílu si musel dodávat prostředky velmi pozemskými a to v míře, na kterou člověk není stavěn.

Ale neměli bychom být možná tak přísní, nebo se stoupencům Maradonovy církve posmívat. Oni ve skutečnosti uctívají obraz, který si vytvořili. Ideál, který může nakonec spoustu kluků z chudých čtvrtí vytáhnout sice snad ne na úroveň božskou, ale přece jen dost vysoko.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.