Jan Bělíček: Hra o trůny jako metafora naší současnosti

26. duben 2019

Právě začala poslední série nejúspěšnějšího seriálu všech dob, Hry o trůny.

Miliony fanoušků z celého světa si podmanil propracovaným fikčním světem, který v mnohém navazuje na Tolkienovy fantasy ságy. Krom rytířů, draků, obrů a nemrtvých ale seriál nabízí také propracované politické intriky hlavních rodových klanů plné nečekaných zvratů. Za mýtickým až pohádkovým vyprávěním o souboji dobra se zlem však můžeme pozorovat i znepokojivé paralely s naší současností.

Seriál Hra o trůny odhalil přesný termín nasazení, upoutávka nastolila klíčovou otázku jeho finále

Drak ze seriálu Hra o trůny

Čekání fanoušků na finále fantasy seriálu skončí v neděli 14. dubna. Nová upoutávka byla zveřejněná přesně tři měsíce do jeho premiéry.

Svět Hry o trůny má celou řadu různorodých lokací, které dohromady vytvářejí komplexní a rozmanitý časoprostor v mnohém připomínající náš vlastní svět a jeho problémy. Sedm království ze Západozemí se štítí jakéhokoliv kontaktu s orientálně vypadajícími barbary z kontinentu Essos a na severu zase po staletí bojují s Divokými, od nichž je odděluje stovky metrů vysoká zeď – souvislost s takzvanou migrační krizí jistě není náhodná.

Zatímco se rodové klany Sedmi království navzájem vraždí a přetahují o Železný trůn a nadvládu nad celým Západozemím, se zimou přichází ze severu zcela nový typ hrozby – do Sedmi království pochoduje armáda nemrtvých pod vedením hrůzného Nočního krále.

Autor knižní předlohy, fantasy ságy Píseň ledu a ohně, George R. R. Martin v nedávném rozhovoru pro New York Times potvrdil to, co mě u sledování Hry o trůny napadalo prakticky neustále. Mluvil totiž o jasných paralelách mezi příběhem seriálu a tím, jak zatím přistupujeme k blížící se klimatické katastrofě.

Operátoři nabídnou na týden volné vysílání HBO 3, blíží se premiéra osmé řady seriálu Hra o trůny

Ze seriálu Hra o trůny

Volné vysílání placeného kanálu potvrdili redakci Digitálního rádia zástupci všech tří největších hráčů na trhu. O2TV nabídne za výhodných podmínek i přístup k videotéce HBO OD.

Zatímco nemilosrdná Cersei Lannister plánuje, jak si udržet nadvládu nad Sedmi královstvími, a všichni ostatní zase přemýšlejí, jak se jí pomstít, přichází ze severu Noční král se svou obří armádou a hrozí, že zničí úplně všechno, na čem kdy lidem záleželo.

Jakoby i dnešním elitám a politikům v každodenním boji o moc a peníze stále nedocházelo, co všechno je v souvislosti s klimatickou změnou v sázce. Horizontem jejich uvažování se staly příští volby a termíny vyplácení dividend z akcií. Také existenci Nočního krále nebral v Západozemí dlouhou dobu nikdo vážně. Mnozí uvěřili až ve chvíli, když jeho nemrtvé vojáky spatřili na vlastní oči. Jiné nepřesvědčilo ani to.

Před koncem závěrečné série Hry o trůny tak před námi stojí zásadní otázka. Podaří se Jonu Sněhu a Daenerys Targaryen přesvědčit Západozemí, aby spojilo síly v boji proti společné existenční hrozbě, nebo jejich protivníci před záchranou světa upřednostní svoje nicotné osobní cíle a celý kontinent se promění ve vyprahlou poušť, po níž budou rejdit hordy oživlých mrtvol?

autor: Jan Bělíček
Spustit audio