Jakuba Katalpa: Zuzanin dech. Co nás drží při životě a umožňuje nám jít dál?

Příběh jednoho milostného trojúhelníku, který se odvíjí na pozadí tragických událostí evropských dějin první půle 20. století. Z románu současné české spisovatelky Jakuby Katalpy čte Andrea Elsnerová. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Andrea Elsnerová
Připravila: Jakuba Katalpa
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 27. 1. 2021

Prozaička a výtvarnice Jakuba Katalpa vystudovala bohemistiku, mediální studia a psychologii. Debutovala v roce 2006 novelou Je hlína k snědku?, za niž byla nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Román Zuzanin dech vyšel na podzim 2020. „Kniha vznikala necelé dva roky. Zhruba půl roku mi trvaly rešerše. Těšila jsem se, že vyjde v dubnu, protože všechny mé knihy vždycky vycházely na podzim. Jenže přišel koronavirus a vydání se posunulo – právě na podzim. Asi je to osud,“ říká autorka.

Čtěte také

Kniha pojednává o milostném trojúhelníku i jizvách, které na lidských duších zanechávají „velké dějiny“. Příběh začíná v době, kdy jsou hlavní postavy dětmi. Ve třicátých letech 20. století je ještě vše snadné a sladké jako cukr z cukrovaru, kde se děj knihy odehrává. Pak ale přichází německá okupace, dospívání a nevyhnutelné okolnosti, které všechno mění...

autoři: Jakuba Katalpa , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.