Románová kronika vepsaná do těla. V nakladatelství Host vyšla nová kniha Jakuby Katalpy nazvaná Zuzanin dech

8. říjen 2020

Do české literatury vstoupila Jakuba Katalpa jako autorka experimentálních próz, pohrávajících si nejen s vyprávěcím jazykem a erotickými motivy, ale i se samotným čtenářem. To se do jisté míry změnilo s románem Němci z roku 2012, který jí přinesl po několika dřívějších nominacích zisk prvních literárních cen.

Při psaní mnohovrstevnatého příběhu Němci s tematikou druhé světové války a česko-německých vztahů vsadila na jednodušší jazyk vyprávění a čtenářsky vstřícnější kompozici textu, než u ní bylo do té doby zvykem, za což si na druhou stranu vysloužila kritické poznámky o literárním mainstreamu. Její nový třísetstránkový román Zuzanin dech, který právě vyšel v nakladatelství Host, se do jisté míry vrací k osvědčenému receptu, podle něhož zmiňovaný román Němci napsala. 

Přebal knihy Zuzanin dech spisovatelky Jakuby Katalpy

Románový příběh se odehrává převážně v Československu na pozadí bouřlivých událostí první poloviny dvacátého století a úhelným kamenem celého vyprávění se stává tragický osud českých Židů pod nacistickou nadvládou. Titulní hrdinka Zuzana Liebeskindová se totiž narodila jako dcera židovského majitele prosperujícího cukrovaru, jehož vzestup a pád je v knize zachycen bezmála kronikářským stylem: chronologicky, zkratkovitě a s minimem dialogů. Kýženou dynamiku naštěstí do vyprávění vnášejí – řečeno filmovou terminologií – časté přechody mezi celkem a detailem. Se záměrně strohým jazykem pak kontrastují četné syrové obrazy lidského těla a jeho projevů.

Příběh předvídatelnější než jeho hrdinové

Na první pohled toho román Jakuby Katalpy nenabízí mnoho nového. O českém maloměšťáctví, německém antisemitismu a nacistických zvěrstvech u nás píše kdekdo. Zuzanin dech se vyhýbá experimentování s formou, a i když románovým postavám nelze upřít osobitost, jejich příběh – sám o sobě vcelku poutavý a zdařile ilustrující vybrané období našich dějin – příliš nevybočuje ze zajetých kolejí daného žánru. Velmi výrazné i vítané oživení však představuje kontrast mezi uměřeným stylem vyprávění a syrově popisovanou lidskou tělesností, který celému románu vdechuje dostatek života na to, aby se svému čtenáři přece jen zadřel pod kůži.

Román Zuzanin dech bude součástí pořadu Četba na pokračování od 27. ledna 2021.

autor: Petr Nagy
Spustit audio