Jakub Cermaque Čermák: Vše, co dělám, je poezie

23. květen 2018

Jakub „Cermaque“ Čermák je člověk mnoha talentů: píše básnické sbírky, zpívá autorské písně, natáčí filmy a videoklipy. Jeho prvotina v kategorii literatury pro děti, kterou pod názvem „Do Vesmíru“ vydalo nakladatelství Baobab a kterou bohatě ilustrovala Magdalena Rutová, obdržela letos v dubnu titul 3. Nejkrásnější knihy roku.

Album Neboj, které Jakub Čermák vydal minulý rok, získalo nominaci na cenu Anděl a v kategorii videoklip roku pak v uplynulém ročníku zazářil jeho klip pro spřátelenou skupinu Zrní. Ve svých dvaatřiceti letech má na kontě osm studiových alb, tři sbírky a v letošním roce plánuje do obou stájí přidat další přírůstky.

 Čermák nabízí uvolněně gastronomickou metaforu své produkce:

Vždy mě překvapí, pokud je někdo udiven tím, že současně píši knihy, skládám hudbu a natáčím či animuji videoklipy. Takový kuchař přeci za jediný den uvaří bezpočet různorodých jídel a nikdy se nad tím nepozastavuje.

Jakub Cermaque Čermák: Vše, co dělám, je poesie

„Pro mě je to vše pořád dokola o tom samém. Vše jsou to různé druhy poezie, vždy akorát v jiném poli,“ dodává Čermák.

Střídání médií je pro mě naprosto přirozené, s jejich využitím je na konci vždy něco identického – má osobní výpověď, která mi přijde, že je pouze jedna, která se v čase a prostoru přirozeně vyvíjí a proměňuje.

Ukázka videoklipové tvorby Jakuba Čermáka:

autor: Bohdan Bláhovec

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.