Jak voní gorolina. Jablunkovským průsmykem až na hrčavské Trojmezí

12. červen 2024

Večer na téma nás zve k putování krajinou, která není definována státními hranicemi, ale svébytným jazykem, gajdošskou muzikou, přírodou a složitými dějinami. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramaturgie a režijní dohled: Eva Lenartová
V pořadu hovoří: historik Martin Krůl, starosta Petr Gořalka, kavárnice Vlasta Orešanská, kaplan Vojtěch Žvak, kostelník Václav Haratyk, učitelka Ivana Kučerová a další. Poutníkům na cestu zní hudba Pavla Zogaty, Vladka Zogaty a kapely Bukóń
Účinkuje: Tomáš Jirman
Připravili: Dagmar Misařová a Jaromír Šlosar
Premiéra: 12. 6. 2024
Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Na východě republiky slunce vychází téměř o 15 minut dříve než na západní hranici. V hospodě i v kostele se domluvíte česky, polsky, slovensky, ale hlavně po našimu. Život na gorolině si musíte zasloužit. Nestačí ten překrásný kout země jen milovat, musíte přijít na to, proč a jak v něm chcete žít.

Hrčava - trojmezí mezi Českem, Slovenskem a Polskem

Vydáme se do obce s rachotivě znějícím jménem Hrčava, která se součástí Československa stala téměř přesně před sty lety – 20. června roku 1924. Co bylo předtím a co potom, se dozvíme například od historika Martina Krůla, ale taky z textů etnografa Iva Stolaříka a básníka a prozaika Jindřicha Zogaty. Našimi průvodci budou autoři pořadu Dagmar Misařová, Jaromír Šlosar a řada Hrčavjanů.

autoři: Dagmar Misařová , Jaromír Šlosar
Spustit audio

Související