Jak ptáče chycené Ptáčníkem. Literárně-hudební pásmo z textů benediktinského opata a básníka Anastáze Opaska

17. duben 2023

Benediktinský opat, vzdělanec, realista, básník čistého zraku a bytostný Evropan, vězeň komunistických věznic, zedník, skladník, exulant, kazatel, mecenáš české kultury, přítel tvůrců rozličných povah a poetik. To všechno byl Anastáz Opasek, jehož 110. výročí narození si v těchto dnech připomínáme (20. dubna 1913, Vídeň). Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Doprovází text Josefa Topola.
 
Účinkují: Ladislav Mrkvička, Miroslav Táborský a Rudolf Matys
Připravil: Miloš Doležal
Hudba: Jan Novák (vybral Petr Veber)
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2013

Jeho život se podobá napínavému románu. Vždyť uvažme – narozen českým rodičům ve Vídni, dospíval v Kolíně nad Labem, studoval v Římě, duchovně působil v Praze, Rakousku, v německém Rohru a za svůj druhý domov považoval Itálii.

Opasek nebyl teologem, po kterém by zůstalo esejisticky formulované dílo. Přesto po něm zůstává literární brázda – jedenáct básnických sbírek, které vydal v exilu i po roce 1989 a ze kterých je sestaven i náš rozhlasový Souzvuk.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.