Jak děti kulturně zabavit v době pandemie? Online tipy i pro naše nejmenší

20. duben 2020

Za kulturou můžete z pohodlí domova „vyrazit“ i se svými dětmi. S koronavirovou hlídkou proti nudě Hurvínka a Máničky se děti mohou vydat do přírody nebo se učit anglicky, hraje pro ně Divadlo Drak, promítá FAMU, tvoří s nimi Divadlo Lampion, čte jim učitelka z Mikulášových patálií z Divadla v Celetné, Česká televize pro ně spustila web a na děti myslí i Národní galerie Praha nebo Galerie Rudolfinum. Tady jsou tipy Mozaiky, jak děti kulturně zabavit i v době pandemie.

Národní muzeum: Honzík a Fany v muzeu

Pro ty, kteří mají rádi historii nebo přírodu a mají spoustu otázek, připravilo Národní muzeum zbrusu nový cyklus videí, která hravě doplní učivo dějepisu, vlastivědy a přírodovědy. Malí zvědavci Honzík a Fany se ptají kurátorů na věci, které souvisí se školním učivem. Děti si tak za pomoci předpřipravných pracovních listů mohou ověřit své znalosti a dozvědět se také něco nového. Společně s kurátory děti nahlédnou do výstav nebo depozitářů a prozkoumají předměty ze sbírek Národního muzea.

OGV dětem

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě vyhlašuje otevřenou výzvu pro všechny děti. Každý druhý den se na facebookovém profilu galerie objeví tvořivé úkoly pro všechny děti z celé republiky na témata spojená s jihlavskou galerií. Úkolem dětí bude tvořit, úkolem rodičů potom díla vyfotit a poslat je na email ogv@ogv.cz. A pokud vás téma zaujme, nevadí. Všechny tvůrčí příspěvky jsou výtány. Galerie následně nejzajímavější výtvory a nejkreativnější tvůrce odmění. Výzva potrvá do 12. dubna.

Za panem Werichem do vily

Werichova vila na Kampě

Werichova vila je bohužel uzavřena. Na svých stránkách však nabízí pracovní listy pro děti i dospělé, ze kterých se dozví více nejen o Janu Werichovi, ale i o vile samotné. Tento speciální online průvodce byl vytvořen u příležitosti 99. narozenin paní Medy Mládkové.

FAMU dětem

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU) představuje pod názvem FAMU dětem pásmo těch nejlepších a nejoceňovanějších pohádek, které natočili studenti v posledních deseti letech, a které obletěly stovky festivalů po celém světě. Najdete mezi nimi filmy v současnosti renomovaných tvůrců, jako jsou například Kateřina Karhánková, Jakub Kouřil nebo Alexandra Májová, stejně tak tvůrce, kteří na FAMU studují nebo své studium nedávno ukončili. Z nich můžeme jmenovat Dianu Cam Van Nguyen, Martina Poštu nebo Martina Smatanu.

Čtěte také

Pohádky jsou na vimeo kanálu FAMU dostupné do Velikonočního pondělí 13. dubna.

Vaše kinovirtuální kino v obýváku

Asociace provozovatelů kin si dává za cíl vytvořit z České republiky jedno velké virtuální jednosálové kino se stejným programem v pravidelných hracích profilech. Program najdete na webu vašeho oblíbeného kina, kde on-line probíhá také prodej lístků. Divák tak má možnost vyjádřit solidaritu se svým místním kinem, které je momentálně zavřené, a podpořit ho v této těžké době, aby vůbec existovalo. Vaše kino nabízí každý víkend odpolední projekci pro děti od 15:00.

Divadlo v Celetné: Pohádky paní učitelky

Divadlo v Celetné má na svém YouTube kanálu několik krátkých pohádek, které načetla Milena Steinmasslová coby paní učitelka z Mikulášových patálií. Chce tak zpříjemnit dětem každodenní domácí samostudium. Pod heslem Pohádky paní učitelky najdete například video s Moravskou pohádkou, Židovskou pohádkou nebo pohádkou Nebojsa.

Dítě v Dlouhé karanténě se nenudí

I Divadlo v Dlouhé s snaží svým nejmenším příznivcům zpříjemnit čas strávený doma. Připravilo proto výběr nejlepších úkolů, omalovánek, rébusů, doplňovaček, papírohrátek apod., které přinesly minulé ročníky festivalu Ditě v Dlouhé. Jednotlivé části jsou rozdělené podle věkových kategorií a stáhnete si je ve formátu pdf na stránkách divadla. Mezi zábavnými materiály naleznete díla od ilustrátorů Galiny Miklínové, Lucie Lomové, Petry Goldflamové Štětinové, Báry Hubené a Jaroslava Milfajta.

03010342.jpeg

Divadlo v Dlouhé současně muselo zrušit deset představení oblíbené inscenace O líné babičce, které bylo naplánované na březen a duben pro školy i pro veřejnost. Proto divadlo připravilo online seriál, ve kterém herci z představení předčítají jednotlivé kapitoly z knihy O líne babiččce Aleny Kastnerové. Čtení bude probíhat vždy v neděli od 15:00. Prvního čtení, které bude na stránkách divadla zveřejněno v neděli 5. dubna, se ujala herečka Jarmila Vlčková.

Drak na doma: divadlo pro děti

Faust - inscenace královéhradeckého Divadla DRAK

V pátek 20. března spustí Divadlo Drak projekt Drak na doma, jehož cílem je zpříjemnit rodinám s dětmi volný čas, který musí místo návštěvy divadla nyní trávit doma. Projekt odstartuje záznamem Noci divadel z roku 2018, který divákům poodhalí zákulisí divadla, jak vzniká divadelní inscenace i jednotlivé divadelní profese. Dále se diváci mohou těšit například na představení O bílé lani, Medová královna či Poslední trik Georgese Méliése.

„Odkazy na on-line záznamy inscenací budou zveřejněny na našich webových stránkách a facebooku vždy s časovým omezením na 24 hodin,“ upřesňuje produkční Divadla Drak Barbora Kalinová.

Lampion v pokojíčku

Online program pro děti má také kladenské Divadlo Lampion. Pod heslem Lampion v pokojíčku – Když nemůžeš do divadla, musí divadlo za tebou! vysílá kreativní pořady jako je výtvarná dílna nebo dramatická výzva, uspávánky a další.

Pravidelný online program divadla Lampion:

Pondělí v 16:00 – Výtvarná dílna s Bárou Voldrábovou
Úterý v 16:00 – Dramatická výzva s Dominikou Prokopovou
Středa až pátek v 18:30 – Uspávanky z Lampionu
Neděle v 15:00 – Víkendové "nechsepřekvapení"

Tramta TV z Tramtárie

Olomoucké divadlo Tramtarie představuje divadelní televizi Tramta TV. „Spouštíme nový on-line projekt olomouckého Divadla Tramtarie, který přináší divadelní svět až k vám domů. Těšit se můžete na seriály pro děti i dospělé a hlavně na herce Divadla Tramtarie v nových situacích a rolích. Pak už si jen zapnete svoji divadelní televizi a zažijte divadlo úplně jinak,“ přibližuje nové fungování Divadla Tramtarie Vladislav Kracík, umělecký šéf divadla.

Hurvínek: Koronavirová hlídka proti nudě

Hurvínek

Divadlo Spejbla a Hurvínka připravilo pro dobu karantény speciální webovou stránku pro děti. Školáci se mohou s Hurvínkem učit anglicky, vydat se s ním do přírody po stopách ohrožených zvířat, ale také si stáhnout vystřihovánky nebo omalovánky. Koronavirová hlídka proti nudě, vedená Hurvínkem a Máničkou, zavede děti i do zákulisí loutkového divadla. Pro dospělé diváky je připravený seriál Kamila Fajmona „Na poslech“, který mapuje 90 let historie scény Divadla S+H. Vše najdete na webu spejbl-hurvinek.cz v sekci Koronavirová hlídka proti nudě.

Kašpárek je taky doma

Kašpárek v rohlíku

I Kašpárek v rohlíku je zavřený doma. Proto každý den připravuje pro menší i větší bejbypankáče vysílání pro dobrou náladu. Bez štábu, kameramanů nebo zvukařů, přímo ze svého obýváku. Aby děti zabavili a pomohli jim překonat aktuální domácí vězení, na dálku se připojují i muzikanti z jeho kapely. „Blbněte, ať z toho nezblbnete!“ vzkazuje Kašpárek všem dětem.

Videa jsou ke shlédnutí na MALL.TV.

Artpark KLIK

Gelrie Rudolfinum myslí i na naše nejmenší. „Online pokračuje Artpark v oblíbených Nedělních dílnách pro děti. Návštěvníci vzdělávacího a relaxačního centra Galerie Rudolfinum Artpark naleznou na facebookové stránce pod heslem KLIK tipy, jak s dětmi kreativně trávit čas. Zároveň také jak je vzdělávat o současnému umění a také edukativní projekty pro dospělé,“ uvádí ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.

Navíc si můžete projít online aktuální instalaci Vrhám stín, kterou k výstavě Michaël Borremans The Duck připravila umělkyně Veronika Drahotová. O kousky imaginativního světa inspirovaného dílem belgického umělce Michaëla Borremanse s pohyblivými objekty-bytostmi, které teď zůstávají za zavřenými dveřmi Artparku, tak nepříjdete.

Národní galerie Praha: Umění (být) doma

Národní galerie Praha připravila pro rodiče s dětmi každou středu jednu výzvu, která vás bude motivovat k tvůrčí práci. Inspirujte se uměleckými díly a tvořte přímo u vás doma. Zvládnete to všichni a z dostupných materiálů. Svými hotovými díly se můžete následně pochlubit ve facebookové události Umění (být) doma.

GASK rodinám: Spolu... Ve stavu nouze...

Galeria Středočeského Kraje spouští seriál #spoluvestavunouze, který do vašich domovů postupně přinese až osm ukázek dialogových listů Lektorského centra GASK v on-line prostoru. V tvůrčích aktivitách budete moci poznávat dvojici umělců ze stálé expozice Stavy mysli / Za obrazem, kteří jsou v příbuzenském vztahu. V průběhu týdne GASK představí vždy jednu dvojici, nabídne dvě aktivity, poskytne kvalitní reprodukce děl a pohled do expozice. 

Seriál Spolu ve stavu nouze a aktivity galerie můžete sledovat na facebookovém profilu GASK.

ČT edu: Chytrá zábava i věda

Česká televize spustila nový web, který pomůže s učením doma i na dálku. Jmenuje se ČT edu a nabízí přes 3 000 krátkých vzdělávacích videí určených pro děti předškolního věku i žáky středních škol. Projekt ČT edu původně vznikal pro učitele, jako nástroj, který by jim pomohl snadno najít videa, jimiž by mohli doplnit či oživit výklad.Česká televize se však rozhodla v této mimořádně náročné situaci zpřístupnit ČT edu všem, tedy i rodičům a žákům.

Videa pokrývají přes dvacítku předmětů od biologie po zeměpis a jsou přehledně členěna podle stupňů vzdělávání i konkrétních témat. 

autoři: Monika Suchanková , Alena Rokosová
Spustit audio

Související