Dinosauři i umírání prarodičů – pražská FAMU připravila internetový projekt FAMU dětem

3. duben 2020

Omezení pohybu kvůli koronaviru pociťují samozřejmě i děti. Pražská Filmová a televizní fakulta AMU pro ně proto vymyslela projekt nazvaný FAMU dětem. Na své vimeo stránky umístila na časově omezenou dobu několik filmů, které vytvořili studenti. A trefila se. V Mozaice jsme si o tom povídali s koordinátorkou mezinárodních vztahů a dobrou duší zmíněné školy Alexandrou Hroncovou. 

„Dlouho jsme přemýšleli, jak v současné těžké době pomoci kultuře, a spojili jsme síly se studenty a koproducenty jednotlivých filmů. Navzdory existujícím distribučním závazkům tak představujeme tuhle ojedinělou kolekci na internetu,“ vysvětluje Hroncová. Sami studenti přitom byli velmi aktivní, a znovu prokázali svoji angažovanost ve chvílích, kdy o něco jde. Postarali se o trailer k pásmu, spolupracovali při zajišťování autorských práv a vůbec udělali spoustu užitečné práce kolem. 

Screenshot z filmu Malá

Klíč k výběru filmů byl od začátku jasný: snímky mají oslovovat jak děti, tak jejich rodiče. „Často se na ně totiž dívají spolu. Potvrdili jsme si, že pro nejmenší je to zážitek a zábava, a rodiče bývají dojatí,“ upřesňuje koordinátorka projektu. Však jde taky o vynikající filmy, z nichž mnohé už bodovaly na nejprestižnějších světových festivalech. Namátkou: Malý Cousteau režiséra Jakuba Kouřila, který vyhrál Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2014, pohádka Kateřiny Karhánkové nazvaná Plody mraků, která má cenu za nejlepší evropský krátký film pro děti roku 2018, výtvarně působivý snímek Malá režisérky Diany Cam Van Nguyen nebo film Pouštět draka od Martina Smatany, který měl loni premiéru na Berlinale a taky už posbíral řadu ocenění. „Tenhle film srozumitelným, symbolickým způsobem přibližuje odchod prarodičů, obecně smrt blízkých. Dětem dá do života hodně, i když ho možná zatím nevnímají tak citlivě, jako rodiče, kteří nám píšou, že po jeho shlédnutí celý večer probrečeli,“ říká Alexandra Hroncová. 

Z animovaného filmu Martina Smatany Pouštět draka

Ona sama „testovala“ dotyčné filmy na svých dětech. „Myslela jsem si, že pásmo je pro děti od pěti let výš, ale můj dvouletý syn si pořád dokola pouští několik svých favoritních pohádek, samozřejmě těch kratších, a má pro ně dokonce své názvy, které vycházejí ze zvuků nebo hlavních postaviček. Ffuuuuuj je pohádka Tonda a bacil, Byby – rozumějte ryby – jsou snímek Malý Cousteau, a Azízos je jeho pojmenování pro dinosaura a pro film Nový druh,“ směje se Alexandra coby maminka i filmová odbornice. 

Jedním dechem pak připomíná i sílu sociálních sítí, díky kterým se projekt FAMU dětem dostal taky do světa. Profil školy je sledovaný tisícovkami lidí po zeměkouli a pásmo, o kterém je řeč, jim pochopitelně neuniklo. FAMU ostatně sama přikládá polínka do ohně. „Kolegové z Českých center v různých zemích světa přeložili anotaci pásma do nejrůznějších jazyků, a nasdíleli ji na svoje facebookové stránky. Filmy se tak šíří dál. A snad pomáhají i tam, kde je v současné době těžko. Jsem například v intenzivním spojení s kamarádkou z italského Milána. Ta přeložila do italštiny náš pozdrav italským přátelům s tím, že je podporujeme a v téhle těžké situaci jim posíláme kupu pohádek,“ drží na dálku palce těžce zkoušené zemi Alexandra Hroncová. Pásmo FAMU dětem tak má další, nečekanou roli.

Pásmo krátkých filmů FAMU dětem bude k vidění do 13. dubna na platformě Vimeo pražské FAMU.
Pásmo slouží jako základ platformě Free Cinema k výuce tvorby animovaných filmů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.