Jack London: Obrázky

12. leden 2019

Námořník, tulák, zlatokop i žebrák – to všechno byl Jack London, klasik americké literatury. Jeho povídku z knihy Cesta, kde drsně a otevřeně popisuje svá dobrodružství, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Logo

Jack London, vlastním jménem John Griffith Chaney, se narodil 12. ledna 1876 v San Francisku v Kalifornii jako nemanželský syn potulného astrologa irského původu. Již v 15 letech pomáhal živit rodinu. V 16 letech si půjčil peníze na plachetnici a přidal se k partě ústřicových pirátů. Nějakou dobu působil jako pomocník námořní policie. Později procestoval Spojené státy jako tulák – hobo. V době zlaté horečky se vydal na Aljašku. Zde sice nezbohatl, ale své zkušenosti ze severu později uplatnil ve svých povídkách a románech.

Logo

Jack London díky svému mládí prožitému v nejspodnějších vrstvách společnosti byl nadšeným socialistou, členem odborů. Stal se i válečným zpravodajem v Rusko-japonské válce.

Logo

Postupně se stal uznávaným spisovatelem. Koupil si jachtu, vydal se na cestu kolem světa. Žil na svém ranči v Měsíčním údolí v Kalifornii. Celý život bojoval s alkoholismem i se svou naprostou neschopností zacházet s penězi. Byl zastáncem prohibice.

V roce 1916 spáchal sebevraždu. Názory na jeho smrt se ale liší, například jeho dcera je přesvědčená, že šlo o nešťastnou náhodu.

S dílem Jacka Londona se tentokrát setkáváme skrze jeho povídku nazvanou Obrázky.

Účinkuje Jiří Schwarz

Překlad: A.J. Šťastný
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2000.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.