J. H. Krchovský

18. listopad 2010

Hostem Čajovny Igora Malijevského bude v neděli 21. listopadu nedoučený zedník, zpěvák, hráč na kytaru a především jeden z nejoriginálnějších současných českých básníků J. H. Krchovský (1960).

J. H. Krchovský byl výraznou osobností undergroundu konce sedmdesátých a osmdesátých let, kdy jeho sbírky vycházely výhradně v samizdatových edicích. Souhrn dosavadního díla J. H. Krchovského vyšel v letošním roce pod názvem Básně sebrané v nakladatelství Host a nejnovější Krchovského sbírka Dvojité dno je těsně před vydáním. Krchovského poezie bývá pro svůj formální obsah často označována jako dekadentní s poukazem na zálibu v zobrazování „smrti, bolesti a zmaru zahaleného do dusivého alkoholicko-erotického oparu“. Překročíme-li však tyto kulisy, setkáme se především s extrémní lidskou citlivostí a hlubokým existenciálním přesahem.

V Čajovně Igora Malijevského bude Krchovský hovořit nejen o své tvorbě a čerstvě uplynulém svátku Všech svatých, ale také o své kapele Krch-off band, z jejíhož jediného alba Naposled (Guerilla Records 2008) zazní řada ukázek.

Tradiční součástí pořadu je terapeutická vztahová poradna slečny Jarky, která tentokrát poradí posluchači Milanovi ve znamení býka, jak se zbavit strachu ze smrti.

autor: Igor Malijevský
Spustit audio