Ivan Jelínek: Nezapomněl jméno Morava

1. červen 2019

Z díla „evropského“ básníka, představitele duchovní literatury, který v žádném životním okamžiku neztratil víru a naději. Uvádíme ke 110. výročí narození autora. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jméno Morava je jedna z básní Ivana Jelínka. Autor pořadu Josef Holcman říká: „Ten název je i součástí mého vyvolávání při jízdě králů v Kyjově v roce 1991: Procestoval celý svět, ví, co je to za sláva, nikdy ale nezapomněl, co je jméno Morava!“ Vyjadřuje to Jelínkův vztah k rodné zemi a řeči – v kontrastu s tím, že dnes jsou mladí lidé rok v Americe a už žvatlají jako dvouleté dítě vychované rodiči dvou národností. Ivan Jelínek byl v cizině od roku 1938 a ani po šedesáti letech nebylo možno rozeznat jeho dialekt od pravého Kyjovjáka.

Ivan Jelínek (6. června 1909, Kyjov – 27. září 2002, Londýn) je představitelem generace, která prožila deset režimů a dvacáté století ji semlelo ke ztrátě svobody, to v lepším případě, jinak k popravám, sebevraždám, kriminálům, válkám, krádežím majetku. Ivan Jelínek bojoval za pravdu s nasazením vlastního života, dobrovolně a z vlastní iniciativy.

Mnichovská zrada byla pro něj i osobní urážkou, a proto šel sám o své vůli bojovat proti fašismu. Byl to evropský spisovatel a básník, a právě proto se o něm paradoxně u nás téměř nic neví. Představitel duchovní literatury, chlap mající v každém okamžiku víru a naději, bez kterých je život zdánlivě mnohem jednodušší, ale ve skutečnosti složitější.

Účinkují: Miloslav Kročil a Sylva Talpová

Připravil: Josef Holcman
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2009.

autor: Josef Holcman
Spustit audio