Ivan Binar: Jiné světy, jiné životy

21. leden 2019

Povídka jednoho z nejoriginálnějších českých spisovatelů současnosti o pronikání za hranice světa. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Ivan Binar se narodil v roce 1942 v Boskovicích a na Moravě setrval i později. V Opavě vychodil jedenáctiletku a po krátkém intermezzu na pitevně veterinárního výzkumného ústavu nastoupil na Pedagogický institut v Ostravě, kde absolvoval v roce 1963 v oborech český jazyk, dějepis a výtvarná výchova. Učení mu ale dlouho nevydrželo, a tak se brzy stal i redaktorem měsíčníku Tramp.

Ivan Binar

Výrazný zvrat v jeho životě nastal roku 1971, kdy byl zatčen a obviněn z nepřátelství k socialistickému společenskému zřízení. Režimu se znelíbil účinkováním v muzikálu Syn pluku ostravského divadelního klubu Waterloo i některými svými texty, které se kriticky stavěly k armádám Varšavské smlouvy. Byl tedy odsouzen ke dvanácti měsícům nepodmíněně.

Své názory ale nezměnil ani poté a v roce 1977 podepsal Chartu 77. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a Binar byl i s rodinou donucen vystěhovat se do Vídně. V osmdesátých letech ho pak zaměstnala stanice Svobodná Evropa, za kterou se odstěhoval do Mnichova a posléze (v devadesátých letech) do Prahy.

Tomáš Pavelka

Literatuře se ale věnoval, ať už se nacházel kdekoli. První povídky publikoval časopisecky a v Českém rozhlase se v řadě Hajaja často objevovaly jeho pohádkové texty. Knižně debutoval už v roce 1969 svazkem Knížka o tom, jak pan Bouda s cirkusem se světem loudá a od té doby vydal řadu dalších knih pro děti i dospělé čtenáře.

Tou zatím poslední je Peckova jáma (2016), v níž se znovu ukazuje originální jazyk Ivana Binara, jeho humor i schopnost s nadhledem komentovat režimy a pořádky, které tak úplně v pořádku nejsou. A totéž se dá říci i o dnešní povídce nazvané Jiné světy, jiné životy. Vyšla zatím jen časopisecky a dnes ji nabízíme v rozhlasovém provedení.

Účinkuje: Tomáš Pavelka

Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Izabela Schenková
Natočeno v roce 2017.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.