Igor Bauersima: Norway. Today

14. listopad 2006

Německý dramatik českého původu Igor Bauersima vychází ve hře, která se stala na německých jevištích hitem, ze skutečné tragické události: V roce 2000 se čtyřiadvacetiletý Nor a sedmnáctiletá Rakušanka seznámili v internetovém chat-roomu, určeném osobám se sebevražednými sklony, a společně naplánovali a posléze zrealizovali svou dobrovolnou smrt skokem ze 600 metrů vysoké skály nad jedním norským fjordem.

Julie a August, hrdinové Bauersimovy hry, jsou velmi nevyrovnaný pár - pragmatická Julie vidí sebevraždu jako jediné logické východisko ze svého zbytečného života a má pro to nevyvratitelné argumenty, nejistý August se pokouší na poslední chvíli z celého podniku vylhat; ze střetu jejich odlišných povah vzniká řada vtipných a zároveň mrazivých situací.

Norway. Today mohli u nás poprvé vidět diváci Pražského divadelního festivalu německého jazyka v roce 2001 v podání souboru Düsseldorfer Schauspielhaus; v režii Jakuba Špalka ji uvedl také Spolek Kašpar v pražském Divadle v Celetné.

Rozhlasovou adaptaci, ve které se představí Helena Plecháčková a Pavel Gajdoš, natočila v červnu 2004 v brněnském studiu Českého rozhlasu režisérka Valeria Schulczová.

Igor Bauersima: Norway.Today Rozhlasová adaptace hry německého dramatika, inspirované skutečnou událostí - sebevraždou dvou mladých lidí, kteří se seznámili v internetovém chat-roomu. Překlad: Ondřej Černý Rozhlasová úprava: Valeria Schulczová a Marek Horoščák Režie: Valeria Schulczová Dramaturgie: Marek Horoščák Zvuk: Lukáš Dolejší Střih: Marie Stojanová Účinkují: Helena Plecháčková (Julie) a Pavel Gajdoš (August)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.