Hvězda Pražského podzimu - Fabio Luisi

19. září 2006

Dirigent Fabio Luisi, rodák z Janova, začal hrát na klavír ve čtyřech letech a na Konzervatoři Niccoly Paganiniho získal diplom jako soukromý žák profesora Memiho Schiaviny. Náhoda ho zavedla do Paříže ke krajanovi Aldo Ciccolonimu a ve studiu pokračoval také v Itálii u Antonia Bacchelliho. Při hodinách operního korepetitorství u Leyly Gencerové a doprovodu u Rudolfa Celletiho se rozhodl, že se stane dirigentem. Vydal se do rakouského Štýrského Hradce, kde byl přijat na Hudební konzervatoř do třídy Milana Horvátha. Na studium si v té době vydělával jako klavírní doprovázeč.

Absolvoval v roce 1983 a získal angažmá v opeře ve Štýrském Hradci jako korepetitor a dirigent. Ve Štýrském Hradci debutoval v roce 1984 s Donizettiho operou Vival la Mamma. Studium v Rakousku se stalo základem Luisiho širokého repertoáru, který mu otevíral dveře evropských operních domů. Mezinárodní kariéru zahájil v roce 1987, pak vstoupil na scénu Vídeňské státní opery. V roce 1990 založil Symfonický orchestr ve Štýrském Hradci, byl uměleckým ředitelem a šéfdirigentem vídeňského Tonkünstler orchestru, v roce 1996 zahájil spolupráci s Lipským rozhlasovým orchestrem, působil i jako šéfdirigent Vídeňských symfoniků. Americký debut si odbyl s Newyorskou filharmonií v roce 2000, později byl angažován jako generální hudební ředitel Drážďanské státní opery. Od roku 2007 bude šéfdirigentem drážďanské Staatskapelle. 1. října bude Luisi dirigovat Lipský rozhlasový orchestr na závěrečném koncertě MHF Pražský podzim.

Dirigent Fabio Luisi
autor: rb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.