Hudební recepty z Marseille

7. duben 2011

Francouzský přístav Marseille hostí každoročně o posledním březnovém víkendu obrovitý festival a hudební veletrh Babel Med.

Babel proto, že směsice stylů a kultur zde prezentovaná připomíná příslovečný Babylon, a Med protože Marseille je vstupní branou do moře francouzsky nazývaného Méditerranée, česky Středozemní. Jeho břehy zpočátku vymezovaly stylové rozpětí programu - od Maroka až po Turecko. Tyto zeměpisné limity ovšem už dávno padly a letošní program nabízel mimo jiné spektakulární hráče na bicí z Koreje, ohnivou cumbii z Chile a hned několik slibných objevů z Afriky.

Ta největší překvapení ovšem tradičně pocházejí z místní, marseillské kuchyně. Letos to byla skupina Kabbalah, propojující punkovou kousavost s atmosférou futuristického kabaretu a repertoárem východoevropských klezmerbandů. Pozoruhodné je, že rodilí Francouzi jsou v této sestavě v menšině - skupina má zpěvačku z Petrohradu, basistu z Kamerunu a polského kytaristu.

02304368.jpeg

V reportáži Petra Dorůžky uslyšíte vedle studiových i koncertních nahrávek také rozhovory s některými z účinkujících - se zpěvačkou Christine Salem z ostrova Reunion i s kytaristou Justinem Adamsem, jinak spoluhráčem Roberta Planta, který na Babel Medu vystoupil se skupinou Juju.

Čajovnu o festivalu Babel Med vysíláme v pondělí 11. dubna od 19 hodin.

Video

Stránky festivalu

Spustit audio