Hudba pro děti a radost z tvorby s vlastními dětmi

27. květen 2024

Co nabízí současná hudební scéna dětem? Už za několik dní oslavíme Mezinárodní den dětí, na dobré oslavě by však neměl chybět ani hudební doprovod. Přináší česká hudební scéna dostatek kvalitní hudby pro mladé posluchače? David Pomahač se ptá muzikantů Kuby Horáka a Ondřeje Galušky, kteří ve vltavském studiu živě zahráli.

Deska Žirafy netančí, ze které jste slyšeli ukázku naživo, vyjde na podzim tohoto roku. Název nese inspiraci z knihy Gilese Andreaeho Žirafy neumí tančit. Ondřej Galuška na albu spolupracoval s rozhlasovou moderátorkou Vltavy a písničkářkou Janou Kozubkovou, divadelníkem a hudebníkem Janem Čtvrtníkem a dětským souborem Tanečního studia Light. V písni Vačičalčík zahostuje Michal Němec ze skupiny Jablkoň, ve skladbě Jít za svým snem zase zpívají členové divadelního souboru Ujeto, pro který byla píseň původně psaná.

To, co je na trhu teď není z mého pohledu ani moudré ani dojemné, když je to veselé, tak do křeče. Chybí úcta k češtině, řemeslo, hloubka. Dobrého je málo.
Kuba Horák

Ondřej Galuška a Kuba Horák v ArtCafé

Při tvorbě pro děti si užívám takovou rovinu upřímnosti. Děti to buď baví nebo ne. Když nemáš nosný nápad, nevylžeš se tím, že to dobře zaranžuješ.
Ondřej Galuška

Co doporučují hosté?

Anička a Kuba Horákovi – Pro nás pro děti 
Hm… – Klukoviny 
Jakub Kudláč – Baomuzikk 
Kašpárek v rohlíku 
Playground English – Frog Biscuits 
Slávek Janoušek – Dušičky 
Yellow Sisters – Zvěřinec 

Spustit audio

Související