Hudba mě osvobozuje od sebe sama. Vltava připomíná 100 let od narození skladatele Viktora Kalabise

27. únor 2023

Skladatel, rozhlasový redaktor, spoluzakladatel soutěže Concertino Praga a manžel cembalistky Zuzany Růžičkové. Viktor Kalabis se ve svých dílech obracel k hlubokým tématům z oblasti filozofie i samotného lidského bytí nebo reagoval na události ve světě i na osudové okamžiky ze soukromého života. Vzpomínkový pořad představuje jeho vybraná díla společně s vlastními komentáři z let 1967 a 1983 tak, jak se dochovaly v rozhlasovém archivu. Poslouchejte 27. února od 20:00.

O svých dílech hovoří na archivních rozhlasových nahrávkách Viktor Kalabis.

Hraje Zuzana Růžičková (cembalo), Kocianovo kvarteto, Symfonický orchestr Československého rozhlasu, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Pražský komorní orchestr a Česká filharmonie.
Řídí Václav Smetáček, Viktor Kalabis, Jiří Bělohlávek a Ladislav Slovák.
Připravila Alena Maršíková Michálková.

Zazní jeho Druhá a Třetí symfonie, Koncert pro cembalo a orchestr nebo Smyčcový kvartet č. 2. Mezi interprety nebude chybět jeho manželka Zuzana Růžičková a sám autor se představí i v roli dirigenta.

Čtěte také

Viktor Kalabis nacházel inspiraci pro svou tvorbu v jižních Čechách, kam se svou ženou jezdil na letní byt. Tak nepřekvapí, že právě sem nasměřoval Jihočeský festival Concertino Praga, který se zde jeho zásluhou od roku 1969 koná.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.