Vítězové soutěže Concertino Praga zahráli v Jindřichově Hradci. Poslechněte si záznam závěrečného koncertu mladých hudebníků

23. září 2022

Český Krumlov, Bechyně, Třeboň a Jindřichův Hradec. Turné po těchto perlách jižních Čech představuje každoročně poetickou kódu k mezinárodní soutěži pro mladé hudebníky Concertino Praga. Její letošní finále se odehrálo v pátek 16. září ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Všichni laureáti vystoupili také na závěrečném koncertě Jihočeského festivalu Concertino Praga, který se konal tradičně v Rytířském sále zámku v Jindřichově Hradci.

Italský trumpetista Filippo Lombardi (2. místo) se blýskl koncertem Josepha Haydna, bulharský pianista Victor Vichev (čestné uznání) rozezněl klaviaturu tématy Beethovenovými a barvami Debussyho, český houslista Richard Kollert (3. místo) sáhl po Čínském bubínku Fritze Kreislera a prošel Martiriem Lukáše Hurníka, bulharská houslistka Diana Chausheva (1. místo) popustila uzdu své muzikantské fantazie v Koncertní fantazii na motivy z Bizetovy opery Carmen Pabla de Sarasate. A jako host – nebo vlastně hostitelka – vystoupila také mladá jindřichohradecká houslistka Zuzana Semerádová, která dál nechala proudit iberskou krev a přednesla větu ze Španělské symfonie Édouarda Lala.

V Rytířském sále zámku v Jindřichově Hradci vystoupili laureáti letošní Dvořákovy rozhlasové soutěže pro mladé hudebníky:

trumpetista Filippo Lombardi
klavírista Victor Vichev
houslisté Richard Kollert a Diana Chausheva

Jako host se představila Zuzana Semerádová. Slovem provázela Jana Trojanová.

Úlohy korepetitorů se zhostili Daniel Wiesner, Stanislav Gallin a Aleš Paichl. Slovem provedla Jana Trojanová a v předtočené přestávce si s jediným českým finalistou letošní soutěže Concertino Praga popovídal Zdeněk Havlíček. To vše zarámovala originální aranž znělky Concertina Praga (Andělské přátelství Adama Michny z Otradovic) z pera Petra Strejce.

Spustit audio

Související