Hrát jako dýchat vzduch. Dokumentární pásmo o improvizaci v jazzu, divadle i literatuře

25. září 2019

Formou série rozhovorů s teatrology, hudebníky a interprety se pokoušíme uchopit improvizaci v jazzu, v divadle i v literatuře, tuto jasnou a současně tak tajemnou a nezachytitelnou věc, její principy, podmínky, varianty, opodstatnění i obohacení a uspokojení osob, které se do onoho riskantního dobrodružství pouštějí. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Hovoří Jaroslav Dušek, Michal Gera, Zdeněk Hořínek, Vladimír Just, Rudolf Matys, Jiří Stivín, Milan Svoboda, František Uhlíř, Ivan Vyskočil.
Z archivních záznamů uslyšíte Jana Wericha a Miroslava Horníčka. 

Teatrolog a dramaturg Zdeněk Hořínek je autorem množství studií na téma komiky, komediálních žánrů i přímo improvizace, kterou studoval a poznával také na jevišti při spolupráci se Studiem Y.

Teatrolog Vladimír Just se tématem improvizace dlouhodobě zabývá hlavně prostřednictvím zkoumání tvorby Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Osvobozeného divadla, ale i zájmem o tvorbu dalších osobností, které měly k improvizaci blízko nebo tvořila přímo podstatu jejich činnosti – Vlasty Buriana, Ference Futuristy, Jindřicha Plachty, Miroslava Horníčka a dalších. V poválečném období pak zkoumá celou oblast malých divadel, především osobnost Ivana Vyskočila a jeho Nedivadla.

Pedagog, divadelník, svébytný interpret a autor Ivan Vyskočil uvažuje o dvou možných směrech improvizace a o možnostech uplatnění zkušeností získaných v průběhu studia dialogického jednání.

O práci se souborem Vizita, který založil, o jeho působení a proměnách pak hovoří také herec improvizátor Jaroslav Dušek.

Básník a dlouholetý spolupracovník stanice Vltava Rudolf Matys se zamýšlí nad improvizací v literatuře.

Hudebníci Jiří Stivín, Michal Gera, Milan Svoboda a František Uhlíř poodkrývají zázemí improvizace v jazzu, v teoretických výkladech i v neobyčejně cenných praktických ukázkách.

Připravil: Jiří Vondráček
Průvodní slovo čte: Vladimíra Bezdíčková
Natočeno v roce 2010.

autor: jvk
Spustit audio