Houpu se mezi lehkomyslností a tragédií. Britský spisovatel Alan Hollinghurst a stopa, o které se nepsalo

10. listopad 2021

O sexu mezi muži píše se stejným gustem a jazykovým bohatstvím jako o vážné hudbě nebo o výtvarném umění. První ucelený rozhlasový portrét mistra anglické stylistiky Alana Hollinghursta natočil pro rozhlas David Vaughan. S autorem se setkal v jeho bytě v londýnské čtvrti Hampstead, rozhovor doplňují ukázky z Hollinghurstovy literatury v překladech Michaly Markové. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil: David Vaughan
Spoluúčinkují: Jiří Hromada, Kajetán Písařovic, Petr Gojda
Překlad: Michala Marková
Premiéra: 10. 11. 2021

Alan Hollinghurst (1954) je autorem šesti románů, z nichž do češtiny byly přeložené tři – Man Bookerovou cenou ověnčená Linie krásy, Cizí dítě a nejnovější Sparsholtova aféra. V pořadu zazní také nově přeložené úryvky z Hollinghurstovy prvotiny Bazénová knihovna (The Swimming-Pool Library), se kterým na sklonku 80. let jeho autor velmi otevřeně tematizoval homosexualitu. Láska a erotika jsou jedním z témat i celého jeho následujícího díla, podobně jako otázka krásy a její podstaty, nebo času, vzpomínání a zapomínání.

Sám Hollinghurst se označuje za humoristu. Jeho romány jsou čtivé, elegantní a plné literárních, hudebních a kulturních odkazů, které vytváří ve čtenáři dojmem, že se stal součástí nesmírně bohatého kulturního světa. Zároveň ale Hollinghurst píše vždy s lehkostí a náznakem ironie.

V rozsáhlém rozhovoru se autor mimo jiné vyjadřuje o svém dětství a dospívání v chlapeckých internátech, o své lásce k vážné hudbě – zvlášť Wagnerovi – a k architektuře, zamýšlí se také nad tím, jak se z jeho díla v době Margaret Thatcherové stal politický symbol.

autor: David Vaughan
Spustit audio

Související