Hipster s andělskou hlavou. Rozhlasové pásmo ke 100. výročí narození Jacka Kerouaca

16. březen 2022

V premiérovém Večeru na téma nabízíme další zajímavý pohled na osobnost amerického spisovatele Jacka Kerouaca. O překladech jeho textů, vlivu na světovou i českou literaturu a o edici nakladatelství Argo, která vydává spisovatelovo kompletní dílo, hovoří Petr Onufer, Vít Penkala, Hana Zahradníková a další. Zazní také ukázky z děl Jacka Kerouaca a jeho dcery. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Hovoří: Petr Onufer, Vít Penkala, Hana Zahradníková a další
Účinkují: Eva Schulzová, Barbora Goldmannová, Eva Novotná, Jiří Valůšek, Marek Hurák
Připravila: Eva Schulzová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 16. 3. 2022

„Hipster s andělskou hlavou“ je jedno z mnoha označení spisovatele, který proslul jako „otec beat generation“, tulák, mystik, poutník, dobrodruh, katolík, buddhista. A taky alkoholik, jehož nezřízené pití se stalo příčinou jeho předčasné smrti v sedmačtyřiceti letech.

Je známo, že Kerouacovy prózy jsou částečně autobiografické, zpracovával v nich zážitky z dětství a mládí v maloměstě Lowell v Massachusetts (Doktor Sax, Gerardovy vize, Maggie Cassidyová), pak z období, kdy se přestěhoval do New Yorku, strávil několik semestrů na Kolumbijské univerzitě a seznámil se s těmi, kdo později tvořili jádro a nejvýznamnější představitele beat generation – Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Gregory Corso a zejména Neal Cassady. Právě jeho jako Deana Moriartyho či Coda Pomeraye učinil ve svých prózách nesmrtelným (Na cestě, Codyho vize).

Čtěte také

Kerouac čerpal ze svých četných cest po USA a Mexiku (Andělé zoufalství, Tristessa, Mexico City Blues), z několika měsíců, které strávil v naprostém osamění na vrcholku hory jako hlídač požárů (Osamělý poutník) a taky z četných vztahů se ženami. Byl třikrát ženatý, přičemž za nejdůležitější ženu svého života vždy považoval svou matku Gabrielle. Nikdy se od ní úplně neodstěhoval, neustále se k ní vracel ze svých výprav, až se se u ní několik let před smrtí opět zabydlel natrvalo – i se svou tehdejší manželkou, která se o Gabrielle i o Jacka obětavě starala.

O kom však nepsal nikdy, byla jeho dcera Jan. Narodila se v roce 1952 ze vztahu Kerouaca a Joan Havertyové ve chvíli, kdy jejich krátké manželství bylo v troskách, a Jack do jejích devíti let odmítal, že by s ní měl cokoli společného. Až test otcovství prokázal, že Jan je skutečně jeho dcera. Jack se s ní setkal dvakrát v životě, pokaždé byl opilý. Jan o tom píše v autobiografické próze Baby Driver, jež je taky důležitým svědectvím o vlivu, jaký mělo dílo Jacka Kerouaca nejen na ni, ale i na další příslušníky mladé generace.

Kompletní Kerouacovo dílo postupně vydává od roku 2019, kdy uplynulo půlstoletí od autorovy smrti (1922–1969), nakladatelství Argo, většinu knih v nových překladech, mnohé v češtině úplně poprvé. Edice bude v roce 2022, tedy v roce 100. výročí autorova narození, završena vydáním knih Duluozova marnost, Gerardovy vize a Maggie Cassidyová.

Vltavský Večer na téma Jack Kerouac uvádíme ke 100. výročí narození autora. Edici nakladatelství Argo a nové překlady představí Petr Onufer, Vít Penkala a Hana Zahradníková. Zazní ukázky z děl Jacka Kerouaca a jeho dcery.

autor: Eva Schulzová
Spustit audio

Související