Jack Kerouac: Big Sur. Temný pohled do duše spisovatele v existenciální a tvůrčí krizi

15. březen 2022

Lidé ho vnímali a stále vnímají jako slavného spisovatele, významného představitele beat generation, nadšeného stopaře z románu Na cestě a neúnavného krále večírků. Jak se ale viděl on sám na konci 50. let? Poslechněte si dramatizaci autobiografické novely Jacka Kerouaca o existenciální a tvůrčí krizi. V hlavních rolích Honza Hájek, Ondřej Brousek, Miloslav König a další. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Vzhledem k prezentovanému příběhu, prostředí i charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní scény a výrazy.

Dramatizace a režie: Kristýna Jankovcová, Adam Svozil
Osoby a obsazení: Jack (Honza Hájek), Neal, ikonický Dean Moriarty z Na cestě (Ondřej Brousek), Lawrence Ferlinghetti, básník, majitel srubu v Big Sur (Miloslav König), Carolyn, Nealova manželka (Lenka Vlasáková), Jackova matka (Johanna Tesařová), Jackie, Nealova milenka (Jana Pidrmanová), Elliot, syn Jackie (Jakub Král), Tammy, dítě Neala a Carolyn (Antonie Bejčková), Steve Sullivan, moderátor televizní show (Jakub Žáček), Dave (Lukáš Černoch), Fagan (Václav Vašák), Ron (Kryštof Bartoš), Muž (Dan Kranich), Perry (Jiří Černý) a Taxikář + Ostraha ve westernovém městečku (Štěpán Lustyk)
Dramaturgie: Lenka Veverková
Překlad: Michala Marková
Zvukový mistr: Tomáš Pernický
Zvukový design: Miro Tóth
Premiéra: 15. 3. 2022

Big Sur je kronikou pobytu na chatě na pobřeží Kalifornie, kde se Kerouac snaží o samotě vystřízlivět, sebrat se a najít sebe samého. Touží si navodit znovu pocit blízkosti a plnosti života, který zakoušel v mládí s Nealem Cassadym (Deanem Moriartym) během společných cest po Americe. V Big Sur však zjišťuje, že sice dokáže opět potkat ty stejné lidi, navštívit večírky nebo stopovat, jenže tyto vnější atributy už svůj účel neplní.

Čtěte také

„Estetiku beat generation pozřel mainstream, všichni jeho přátelé a známí vybudovali zázemí a domovy, zatímco on u sebe tuto schopnost nenachází. Není schopen se natrvalo zastavit, a tak setrvává na cestě, tentokrát však zcela sám. V předloze je skvěle zachycen nekonečný cyklus nadějí a zklamaní, neustálých porušování vlastních předsevzetí a následných konfrontací s odporem k sobě samému. Prostě celá ta dynamika závislosti,“ vysvětluje Adam Svozil, který se spolu s Kristýnou Jankovcovou vydal cestou fragmentární, kolážovité, výrazně rytmizované až téměř hudební struktury. Ta velmi dobře odráží Kerouacovu subjektivní realitu v předloze a zároveň se formálně vztahuje k jeho tvůrčímu odkazu a osobnosti celkově.

Stejně jako je pro knihu typický útržkovitý, trochu zahlcující proud slov, výjevů a výčtů, i rozhlasová hra samotná má velmi asociativní strukturu a volně přechází mezi vzpomínkami, flashbacky a flashforwardy. Celý příběh posluchač vnímá z Kerouacovy perspektivy, tedy i realistické situace jsou zabarveny jeho vnímáním, jeho mimořádnou pozorností k detailu a tendencí k romantizaci zážitků.

Jean-Marc Barr jako Jack ve filmu Big Sur (2012)

Do role Jacka Kerouaca obsadili tvůrci Honzu Hájka, jenž citlivě komunikuje intimitu Kerouacových vnitřních monologů. V kontextu celé adaptace na něj však čekaly další herecké výzvy: „Kromě temnější stránky Kerouacovy osobnosti, která je naplněná depresemi, neustálou sebekritikou a sebeironií, ztvárňuje Honza i polohy energicky výbojnější, například nové přísliby naděje, pokus o vztah, útržky vzpomínek, kde se objevují stopy té živoucí pulzující existence, jakou známe z románu Na cestě. Další zajímavou polohou, kterou jsme z předlohy cítili, byla až taková téměř komická dětinskost, se kterou se na povrch dere spisovatelovo ego a s ním spojená ctižádost. Také jsme nechtěli opomenout tu zvláštní dynamiku křehké emocionality a zároveň silné potřeby neustále manifestovat okolí svou maskulinitu,“ vysvětluje Jankovcová.

Temný pohled do duše spisovatele, uzavřený obrazem (možná více chtěného než prožitého) smíření, uvádíme na Vltavě ke 100. výročí narození Jacka Kerouaca. 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.