Henry James: Přátelé přátel. Ironická parafráze duchařské povídky o lásce až za hrob

11. červenec 2021

Dva lidé, kteří kdysi dávno spatřili duchy, se spolu touží setkat, ale osud je nenechá. Navzdory tomu vzniká hluboké pouto, a když se k tomu přidá milostný trojúhelník, čtenář začne hltat každé slovo. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkují: Jana Kaločová Štvrtecká, Martin Siničák, Jana Stefanka
Překlad: Stanislava Menšíková
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2016
Rozhlasová úprava: Ludvík Němec

Průběh povídky je po chvíli lehce odhadnutelný. Přesto nezačne nudit. Díky perfektně zvoleným postavám, uvěřitelným dialogům a neotřelému nápadu. Je to důkaz, jak se dá napsat duchařská povídka bez duchů a temnoty, která přesto zamrazí. Protože v postavách a jejich situaci se každý najde.

Logo

Americko-britský spisovatel Henry James je dnes známý především jako klasik moderní psychologické prózy a jeden ze zakladatelů experimentální literatury. Jeho první společenské romány se ale těší přízni filmařů i filmového publika. A zapomenuty nejsou ani jeho povídky.

Kromě realistických příběhů ale psal (jako spousta jiných tzv. vážných spisovatelů té doby) i duchařské povídky, žánr mimořádně oblíbený mezi čtenáři britských časopisů 19. století. Ve většině antologií duchařských povídek se tak objevují i ty Jamesovy – hlavně slavné Utažení šroubu a pak právě Přátelé přátel.

Spustit audio