Henry David Thoreau: Chůze

20. červenec 2015

Třídílný esej amerického spisovatele a filozofa 19. století.

Poslouchejte na Vltavě od 20. do 22. července 2015 vždy v 15:05. 23. července uslyšíte kapitolu z knihy Walden aneb Život v lesích nazvanou Četba. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam po dobu jednoho týdne.


Henry David Thoreau (1817-1862) byl americký filosof, esejista, moralista a básník. V březnu 1845 začal žít samotářský život. Počal si stavět chatku na pozemku vlastněném Ralphem Waldo Emersonem, svým dlouholetým přítelem. Do oné chatky (která jej stála přesně 28 dolarů a dvanáct a půl centu) se symbolicky nastěhoval 4. července 1845 (na americký Den nezávislosti). Od tohoto data se táhnou dva roky a dva měsíce nezávislého života, které Thoreau strávil u jezera Walden.

Toto životní období později Thoreau popsal ve stejnojmenném díle Walden (1854). Během svého pobytu u Waldenu byl při jedné ze svých cest do města zatčen pro daňový dluh. Thoreau totiž vědomě odmítl finančně podporovat stát, který vede bezdůvodnou válku a toleruje otrokářství, a neplatil tzv. daň z hlavy. Ve vězení strávil pouze jednu noc a jeho čin tehdy nevzbudil žádný větší společenský ohlas, ale na jeho základě sepsal Thoreau významný esej Odpor vůči vládě, jenž teprve po jeho smrti získal název Občanská neposlušnost.

Tento esej později významně ovlivnil bojovníky za lidská práva, jako byli např. Mahátma Gándhí nebo Martin Luther King. Thoreau se snažil obrodit osobnost návratem k přírodě. V osamoceném životě v lese viděl prostředek spásy před působením civilizace, k níž měl složitý postoj. Zásadně ji neodmítal, zejména ne kulturu (sám byl velmi vzdělaný a miloval klasická díla antiky, Číny, anglické písemnictví.) Viděl však, že civilizace připravuje člověka o důležitější hodnoty, než které dává, a že sama je zneužívána proti lidem, a ti ji zneužívají na úkor opravdových hodnot ke zbytečnostem a rozmařilosti.


Čte: Pavel Soukup

Autor: Henry David Thoreau Přeložil a přednese: Zdeněk Franta a Andrea PoláčkováPřipravila: Ilona JanskáRežie: Josef Melč

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu