Helena Kadečková: Život s Islandem. Vzpomínky legendy české skandinavistiky

15. červenec 2022

Výběr ze vzpomínkové knihy překladatelky a skandinavistky, která se do země i jejích obyvatel zamilovala a zažívala tu pocit bezmezné svobody. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Olga Kaštická
Připravila: Daniela Iwashita
Režie: Jiří Seydler
Natočeno: v roce 2022

V roce 1957 se pětadvacetileté absolventce germanistiky a dánštiny Heleně Kadečkové podařilo vycestovat z komunistického Československa na roční stáž na Island. Intenzivně se seznamovala s jazykem, kulturou, zvyklostmi i s pestrou společností studentů, literátů a umělců. Poznávala život jak v Reykjavíku, tak na severu, kam jezdila na sezonní práce na statek nebo jako solička sleďů.

Čtěte také

Na další studijní cesty na Island se vydala v letech 1961 a 1965. Procestovala i obeplula celý ostrov, dvakrát se zúčastnila rybářské výpravy, týden sama stanovala na Sněmovních pláních, s kamarádem Gunnarem proputovala Západní fjordy, na jihu spatřila čerstvě vynořený ostrov Surtsey, na usedlost Hali na jihovýchodě ostrova se vracela po desetiletí. Vzpomínky autorka dopsala až šedesát let po první cestě. Čerpala v nich z vlastních poznámek, dopisů i článků, které přibližují dnes již zaniklý Island přelomu 60. let minulého století. Výsledný text je různorodý, místy beletristicky ztvárněný, jinde dokumentární. K okouzlenému pohledu tehdejší studentky se navíc přidává perspektiva pětaosmdesátileté ženy. Ta konstatuje, že se k jejímu smutku Island proměnil, avšak stále mu vděčí za to nejlepší ve svém životě.

autor: Daniela Iwashita
Spustit audio

Související