Zchlaďte se pěti povídkami z Islandu – země sopek a ledových bouří

8. červenec 2022

Poslechněte si povídky tří islandských spisovatelů v interpretaci Marka Holého, Otakara Brouska ml. a Pavla Baťka. V roce 2022 je natočil režisér Dimitrij Dudík. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Halldór Armand Ásgeirsson: Sen o zahradním nábytku
Přeložila: Martina Kašparová
Účinkuje: Marek Holý
Režie: Dimitrij Dudík

Einar Kárason: To jediné, co umím
Přeložila: Martina Kašparová
Účinkuje: Otakar Brousek ml.
Režie: Dimitrij Dudík
 

Gyrdir Elíasson: Okno na jih poprvé
Gyrdir Elíasson: Okno na jih podruhé
Gyrdir Elíasson: Okno na jih potřetí
Překlad: Marta Bartošková
Účinkuje: Pavel Batěk
Připravil: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Dimitrij Dudík


Halldór Armand Ásgeirsson: Sen o zahradním nábytku

Halldór Armand Ásgeirsson se narodil roku 1986 v Reykjavíku. Vystudoval práva na Islandské univerzitě, v posledních letech se však věnuje hlavně psaní. Jeho rukopis Vince Vaughn v oblacích získal v roce 2013 grant Islandského literárního centra udělovaný každoročně několika nadějným začínajícím autorům, aby mohli publikovat své prvotiny. O rok později vyšel román s názvem Dron. Zas a zas je autorova v pořadí již třetí kniha. Halldór Armand píše také fejetony, v nichž reaguje na aktuální společenské a politické dění. Text Sen o zahradním nábytku vysíláme u příležitosti Měsíce autorského čtení s tématem Island.

Einar Kárason: To jediné, co umím

Spisovatel a scenárista Einar Kárason ve své tvorbě dle vlastních slov tíhne k zachycování extrémních poloh a momentů života. O tom svědčí i jeho nejznámější dílo, trilogie o bratrech živořících po druhé světové válce na okraji společnosti, která se do širšího povědomí dostala díky filmové podobě režiséra Fridrika Thóra Fridrikssona pod názvem Ďáblův ostrov. V českém překladu Marty Bartoškové vyšel autorův román Ptáci bouře, dramatické vyprávění o střetu islandského trauleru s ledovou bouří, založené na reálné historické události z roku 1959. V textu To jediné, co umím, se autor zamýšlí nad tím, čím jsou ostrované ojedinělí. Vysíláme jej u příležitosti konání Měsíce autorského čtení s tématem Island. 

Gyrdir Elíasson: Okno na jih poprvé

Vyprávění v novele Okno na jih se odvíjí chronologicky během čtyř ročních období. Hlavní hrdina se nachází v jakémsi dobrovolném vyhnanství na venkově, poblíž rybářské vesnice na západě Islandu. Zlomkovitý text přibližuje a rozkrývá mnohdy bolestnou snahu o uměleckou tvorbu. Postavy knihy, na které hlavní hrdina pracuje, se strnule vzpouzejí autorovým pokusům vdechnout jim život a poslušnost vypovídá i starý psací stroj. Ani navazovat vztahy se skutečnými lidmi se spisovateli nedaří. Naléhavý pocit prázdnoty se zde mísí s pozorováním detailů krajiny i všedního života ve vesnici a jejím okolí. Text uvádíme u příležitosti konání Měsíce autorského četní, věnovaného literatuře Islandu.

Spustit audio

Související