Helena Benešová: Šerloček. Když se z dětské hry na detektiva stane tragická záležitost

31. květen 2020

Detektivní příběh tak trochu jinak. Pátrání totiž tentokrát nevede ostřílený Sherlock Holmes či Hercule Poirot, ale na vlastní pěst se do něj pouští mladá slečna ještě školou povinná. Miluje tajemství, záhady a zároveň ji fascinují vraždy a zločinci. Na svět se dívá jako na napínavou detektivku, ve které sama sobě přisoudila roli „soukromého očka“. Není divu, že jí nikdo neřekne jinak než Šerloček. Hru pro pamětníky poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: jedna holka (Růžena Merunková), Šerloček (Klára Jerneková), první neznámá paní (Eva Klenová), druhá neznámá paní (Marie Marešová), táta (Jiří Adamíra), Jenůvka, „úča na klimpr“ (Věra Kubánková), paní Vajsová – šperháková stařena (Olga Scheinpflugová), pan doktor Lojza Kopecký (Jaromír Spal) a civilní hlas (Milan Mach)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Vadim Petrov
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: v roce 1968

Jak dětsky nezkušené je dívčino chápání světa se ukáže, když se rozhodne přijít na kloub záhadě, na kterou narazila během náhodně odposlechnutého rozhovoru dvou žen. Zmínka o náhlém úmrtí známého jedné z žen vzbudí v Šerločkovi podezření, že se smrtí není všechno v pořádku. Zdá se, že má před sebou svůj první velký případ. Během detektivního pátrání odhalí dávný příběh lásky, zrady a zklamání, ve kterém hraje smutnou roli darovaný pohár, jedovaté olovo a oblíbená učitelka hry na klavír, které se děvče svěří se svým případem. Při hledání viníka Šerloček zjišťuje, že svět není černobílý a že urputností a slepotou může člověk někdy víc zničit, než napravit.

Za rozhlasovou hrou Šerloček stojí v několika ohledech zajímavý tvůrčí tým. Jde o jednu z prvních rozhlasových prací dramatičky Heleny Benešové, která v následujících desetiletích vytvořila na dvě desítky úspěšných detektivek a komedií či dramatizací pro populárně vědecký magazín Meteor a patřila i mezi autory seriálu Jak se máte, Vondrovi. Režisérka Jana Bezdíčková do titulní role obsadila tehdy dvaadvacetiletou Kláru Jernekovou a do role staré paní Weisové pak legendární Olgu Scheinpflugovou, pro kterou to naopak byla poslední práce v rozhlase krátce před smrtí. A v neposlední řadě je třeba zmínit, že mixážní pult při natáčení ovládala Jitka Borkovcová, na jejíž zvukové mistrovství bohužel můžeme také už jen vzpomínat.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Filip Pluhař
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.