Hej Mistře. Jihočeské divadlo uvádí scénické zpracování Rybovy České mše vánoční

6. prosinec 2022

Jablka, ořechy, vůně vánočky a za okny zasněžená krajina našich prababiček. Poetická inscenace dvou klíčových děl jihočeských Vánoc, Rybovy České mše vánoční a výběru ze Svatoroční muziky Adama Václava Michny z Otradovic, zakládá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích novou vánoční tradici.

„Michnova hudba, která přináší určité názvuky italské renesance, nejlépe vyniká v koncertním zpracování, takže jsme se rozhodli pro takovou velmi intimní atmosféru při svíčkách, při které tato čtrnáctidílná série zazní. A ve druhé části uvádíme Rybovu Českou mši vánoční ve scénické podobě. Jakub Jan Ryba prožil všeobecně smutný život. A je podivuhodné, že tento autor, který navíc v roce vzniku tohoto díla přišel o dva malé syny, napsal takto radostnou skladbu, jejímž tématem je zrození dítěte, které přináší naději všemu lidstvu. A právě přes toto téma jsem se snažil vstoupit i do své inscenace,“ uvedl pro Mozaiku umělecký šéf opery Jihočeského divadla a zároveň režisér Tomáš Ondřej Pilař.

Hej Mistře. Scénické zpracování Rybovy České mše vánoční

Pod hudebním nastudováním tohoto projektu je podepsán nový šéfdirigent českobudějovického operního souboru David Švec: „Mám radost, že se nám u Michny podařilo jít hodně po textu, myslím si, že ty skladby ve skvělých úpravách našeho korepetitora Mikoláše Troupa jsou líbezné, ale zároveň mají obrovskou sílu. A jsme také pyšný, že si zde všichni členové našeho operního sboru zazpívají sólově. V případě Ryby jsme zvolili edici Vojtěcha Spuprného, kterou vydal Český rozhlas. Ta se vrací k prvnímu opisu tohoto díla, je tam tedy komornější instrumentace, takže jsme se snažili trochu přiblížit k takovému dobovějšímu zvuku.“

Scénu a kostýmy pro inscenaci „Hej Mistře“ navrhl Petr Vítek. V pěveckém obsazení figurují sólisté a stálí hosté operního souboru Jihočeského divadla Kateřina Špilauer Hájovská, Markéta Klaudová, Markéta Cukrová, Jana Piorecká, Peter Malý, Marek Žihla, František Brantalík, Tomáš Maliniak, Josef Kovačič a Jaromír Nosek, a dále sbor a orchestr Jihočeského divadla, a také Dětský pěvecký sbor Jitřenka pod vedením Elvíry Gadžijevy.

Inscenaci je možné zhlédnout na streamovací platformě Dramox

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související