Haydn Martiny Jankové

10. červen 2009

Klasikové se někdy jeví při letmém pohledu i poslechu trochu nudní. Občas tento názor postihne i dílo Josepha Haydna, od jehož smrti uplynulo 31. května dvě stě let. Bývá to však většinou "zásluhou" interpretace, která nedokáže rozlišit jemné nuance, jež naše ohlušené uši 21. století špatně slyší.

Přitom Jospeh Haydn kromě toho, že skvěle zvládal kompoziční řemeslo, měl i velký smysl pro hudební charakteristiku a často také pro humor. Projevuje se to jak v jeho symfonických dílech, tak v písních. Ty jsou u nás velmi málo známé, a tak bylo jen dobře, že Pražské jaro pozvalo s haydnovským repertoárem sopranistku Martinu Jankovou.

Sólistka opery v Curychu, známá i z dalších předních scén, přednesla na svém festivalovém recitálu výběr z Haydnových skotských a velšských písní na lidové texty (kde jí vedle jejího "dvorního" klavíristy Gérarda Wysse byli skvělými partnery houslistka Adéla Štajnochrová a cellista Petr Nouzovský), výběr z písní na texty německých básníků a výběr z anglických kanzonet na texty Anne Hunterové, ženy londýnského chirurga, s nímž se Haydn přátelil během svých dvou anglických pobytů. Haydnovy výjezdy do Anglie jsou kapitola sama pro sebe: skladatel, celý život uvázaný ve službách knížecí rodiny Esterházyů, se v šedesáti letech odhodlal k dvoutýdennímu harcování do Anglie (a stejně dlouho zpět do Vídně) a po uměleckých, společenských a v neposlední řadě finančních úspěších si cestu o tři roky později zopakoval.

Martina Janková

Jak se mohli přesvědčit i posluchači Vltavy sledující 1. června záznam koncertu, Janková se v Haydnově světě dokonale orientuje a její čistý a svítivý hlas je pro jeho písně jako stvořený. Využila zde rovněž svých zkušeností z mozartovské interpretace a provozování staré hudby s předními světovými specialisty. Za dokonalé souhry s Gérardem Wyssem, s nímž také podobný výběr písní natočila na CD vydané Supraphonem, vytvářela v Rudolfinu jeden klenot za druhým: zadumaný, lehce koketní, úsměvný, melancholický i rozverný. Mladá sopranistka a světový klasik souzněli dokonale.

Spustit audio