Guy de Maupassant: Miláček. Příběh neodolatelného kariéristy s Janem Šťastným v hlavní roli

29. březen 2020

Georges Duroy nemá peníze, vzdělání ani budoucnost, pro ženy je však neodolatelný. Kouzlo osobnosti a neuvěřitelně pohledná tvář mu otevírají dveře do vyšších pater společnosti... Příběh bezcharakterního kariéristy podle Maupassantova románu Miláček nastudoval v roce 2005 režisér Ivan Chrz s Janem Šťastným v hlavní roli. Poslouchejte on-line do 4. dubna 2020.

Dramatizace: Jana Weberová a Ivan Bednář
Osoby a obsazení: Georges Duroy (Jan Šťastný), Charles Forestier (Viktor Preiss), Madeleine (Simona Postlerová), Clotilda de Marelle (Jana Paulová), Josele Walter (Josef Vinklář), Klepáček (Václav Vydra), Rival (Vladimír Čech), Norbert de Varrene (Petr Pelzer), Rachel (Valérie Zawadská), nevěstka (Eliška Kasanová), muž (Bohuslav Kalva), vozka (Petr Šplíchal), číšník (Pavel Batěk), dívka (Dana Reichová), pikolík (Jiří Švorc), vrátný (Jan Kukla), portýr (Pavel Oskar Gottlieb), sluha (Josef Kubíček) a další
Dramaturgie: Jana Paterová
Překlad: Břetislav Štorm
Hudba: Petr Mandel
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2005

„Líbit se ženám. To je žhavé přání skoro všech. Být zásluhou svého nadání v Paříži, ve společnosti výjimečnou, obdivovanou, lichotkami obestřenou a milovanou bytostí, která může téměř po libosti trhat ty živé plody z masa a kostí“. Tato slova napsal Guy de Maupassant (1850–1893) v jednom ze svých dopisů. A ve společnosti pařížské smetánky rád dodával: „Miláček, to jsem já“. Francouzský spisovatel, žurnalista a dramatik druhé poloviny 19. století, mistr psychologie.

Narodil se v rodině venkovské šlechty 1850. Jeho lotrinští předkové byli povýšeni za Marie Terezie do šlechtického stavu. Po rozvodu rodičů žil s matkou v rodné Normandii.

Logo

Studoval práva v Paříži, studium však přerušila prusko-francouzská válka, které se jako prostý voják přímo zúčastnil. Zachránil Gustava Flauberta, díky kterému později vyměnil bídné místo v ministerstvu námořnictví za lepší a nezávislejší místo v ministerstvu školství. Seznámil se s mnoha významnými francouzskými spisovateli své doby, např. s Emilem Zolou nebo Ivanem Turgeněvem.

Po mimořádném úspěchu protiválečné knihy Kulička (1880) se Guy de Maupassant věnoval už jen literatuře a žurnalistice. Zbohatl a velmi cestoval. V krátkém, ale velmi plodném tvůrčím období let 1880–1891 napsal přes tři sta povídek, šest románů, tři divadelní hry a tři cestopisy. Kromě toho také stovky studií, předmluv a novinových článků. Hutným výrazem, promyšlenou kompozicí a působivým stylem se Guy de Maupassant řadí k mistrům žánru.

Viktor Preiss

Miláček jsem já

Mezi jeho nejznámější díla patří román Miláček. Sleduje v něm osudy ctižádostivého Georgese Duroy, který pomocí intrik a citových vztahů stoupá na společenském žebříčku. Příběh jedné kariéry však zároveň nabízí barevný obraz Francie druhé poloviny 19. století, přibližuje život tamější společenské smetánky, předkládá praktiky žurnalistů, obchodníků a politiků.

Ke koupi na Radioteka.cz

Koncem 80. let u de Maupassanta vypukla duševní choroba. Po pokusu o sebevraždu (1892) se ocitl v ústavu pro duševně choré v Passy u Paříže, kde o rok později na progresivní paralýzu umírá. Příznaky své choroby popsal v několika povídkách.

autoři: Jana Paterová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.