Guggenheimovo muzeum

2. duben 2002

I Guggenheimovo muzeum má problémy. Odliv návštěvníků i sponzorů nutí vedení této světoznámé galerie zavést drastická úsporná opatření.

V prostorách objektu stojícího poblíž newyorského Central Parku, který navrhl slavný architekt Frank Lloyd Wright, se v těchto dnech koná výstava jiného známého architekta - Jeana Nouvela. Nese název "Brazil: Body and Soul". Expozice měla skončit již koncem ledna, byla však prodloužena až do května. Důvodem nejsou valící se zástupy návštěvníků, ale nedostatek financí na instalaci dalších plánovaných výstav. Guggenheimovu muzeu totiž nastaly kruté časy. A to se netýká pouze newyorské centrály, ale i poboček v Bilbau, Benátkách, Berlíně a Las Vegas.

Logo

Všechno přitom začalo tak slibně. Thomas Krens, ředitel této kulturní instituce, platil v očích mnoha politiků za mesiáše umění. Cestoval po celém světě a slavnostně otevíral nové pobočky svého muzea. Pak však přišla krize. Již před 11. září se najednou zdálo, že New York má jiné stavební priority, než podpořit rekonstrukci dalšího objektu Guggenheimova řetězce poblíž Brooklynského mostu. Jeho autorem měl být proslulý Frank Gehry. A nynější starosta města Michael Bloomberg má již úplně jiné starosti: především se soustředí na novou výstavbu Dolního Manhattanu. Gehrymu tak nemohl být vyplacen ani slíbený honorář za nákresy a modely.

Ředitel Krens neměl zrovna šťastnou ruku ani při výběru sponzorů: jedním z nich byl totiž skandály opředený koncern Enron. Jestli však vedení galerie něco způsobuje vrásky, pak je to především rapidní pokles návštěvnosti, způsobený celkovým odlivem turistů z New Yorku. V jeho důsledku bude Thomas Krens nucen propustit až 40 procent svých zaměstnanců.

Jaké jsou tedy vyhlídky slavné galerie do budoucnosti? Recept k přežití Guggenheimova muzea zní: konsolidace. To znamená pozastavit plány na expanzi, minimalizovat projekty výstav a současné expozice prodloužit, co jen to jde.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio