Gisele Freund fotila v roce 1967 Havla i Kunderu. O snímcích veřejnost nevěděla padesát let

29. listopad 2018

Dosud nevystavené portréty Václava Havla, Milana Kundery a dalších československých osobností z roku 1967 jsou k vidění v Domě fotografie v Praze.

Snímky pořídila německo-francouzská fotografka Gisele Freund, která fotografovala například Andrého Bretona, Jeana-Paula Sartra, Jamese Joyce nebo Samuela Becketta. Výstava nese název „Havel, Kundera, Sudek očima fotografů v roce 1967". Vystavené totiž nejsou jen fotografie Gisele Freund, ale také německého fotografa Timma Rauterta, který, ještě jako student, fotografoval Josefa Sudka. I jeho snímky jsou v Praze vystavené poprvé.

Výstava Havel, Kundera, Sudek očima fotografů v roce 1967

Výstavu pro Galerii hlavního města Prahy připravila kurátorka Noemi Smolík, žijící v Německu. Gisele Freund fotografovala přední osobnosti koncem června 1967, kdy se v Praze konal čtvrtý Sjezd československých spisovatelů.

Výstava Havel, Kundera, Sudek očima fotografů v roce 1967

Gisele Freund fotografovala nejen Václava Havla, Milana Kunderu a Josefa Sudka, ale také filosofa Karla Kosíka a překladatele Jana Vladislava a Adolfa Kroupu. Cyklus 51 snímků ale neobsahuje jenom portréty, na zhruba polovině je zachycený všední život v Praze a lidé v ulicích. „Praha ji zajímala. Nesmíme zapomenout na to, že byla vystudovaná socioložka, takže se na ni dívala ze sociologického hlediska. Zajímala ji mladá generace, která vypadala tak, že se chová jinak, než jak se v socialismu tehdy očekávalo,“ říká kurátorka Noemi Smolík o výstavě, která bude v Domě fotografií v Praze k vidění do 3. února.

Výstava Havel, Kundera, Sudek očima fotografů v roce 1967
Spustit audio

Související