George Orwell: Nadechnout se. Méně známý román slavného britského spisovatele

Britský novinář, esejista a spisovatel George Orwell (1903–1950) se proslavil zejména díky svým dílům ze 40. let Farma zvířat a 1984. Jeho méně známý společenský román Nadechnout se vyšel už v předvečer druhé světové války a mistrně odráží dobovou atmosféru: přichází nový, dravý svět, před kterým není možné utéct do nostalgických vzpomínek. Premiérovou Četbu na pokračování v podání Petra Kubese poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Petr Kubes
Připravil: Marek Horoščák
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Petr Kopecký
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 13. 9. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Orwellův román Nadechnout se zachycuje život v Anglii před druhou světovou válkou očima pojišťovacího agenta Georga Bowlinga. Jde o průměrného obyvatele středoanglického předměstí, s průměrným platem a nadprůměrnou váhou – má přezdívku Tlusťoch. Byť je navenek typickým příkladem středního stavu, se společenskou realitou se nedokáže vyrovnat. Také se zcela míjí se světem manželky Hildy a svých dvou dětí.

Banální příhoda z ulice nasměřuje jeho myšlenky do zapomenutého dětství, starého „nezkaženého“ světa klukovských radovánek, a nakonec v sobě nachází dost odvahy na to, aby svůj útěk do rodného kraje zrealizoval. Městečko se však změnilo k nepoznání a Bowlingova cesta za svobodou, či alespoň nadechnutím se, končí krachem... George Orwell i v tomto pozoruhodném a stále aktuálním díle poměrně přesně předvídal, kam směřuje moderní svět a jakou má civilizace šanci na přežití.

autoři: Marek Horoščák , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související